Guvernul conservator minoritar din Canada a anuntat ca ar putea lua in calcul suspendarea temporara a Parlamentului, pentru a opri partidele din opozitie sa voteze demiterea executivului si sa preia puterea, a declarat un subaltern al premierului Stephen Harper, relateaza Reuters

Partidul Liberal, Noii Democrati si Blocul din Quebec au semnat luni o intelegere prin care promit demiterea Guvernului, la numai sapte saptamani dupa ce acesta a castigat alegerile, si formarea unei coalitii care sa inlocuiasca guvernarea conservatoare.

Confruntat cu cea mai grava criza de la preluarea puterii, la inceputul anului 2006, Harper lupta pentru supravietuirea Guvernului sau minoritar, la numai doua luni dupa realegerea sa, transmite AFP. Cele trei partide din opozitie au semnat luni un acord pentru inlocuirea Guvernului sau cu unul de coalitie, considerand ca Harper nu a luat nicio masura eficienta pentru a ajuta Canada sa faca fata consecintelor crizei economice mondiale.

"Acordul incheiat cu opozitia reprezinta o tradare a intereselor alegatorilor, tarii si economiei. Vom lupta prin toate mijloacele de care dispunem", a avertizat Stephen Harper in timpul unei sedinte tensionate a Camerei Comunelor.

Premierul a facut astfel aluzie la faptul ca aceasta coalitie formata din Partidul Liberal (de centru) si Noii Democrati (NPD, de stanga) are nevoie de sustinerea Blocului din Quebec (independent), al carui obiectiv il reprezinta independenta Quebecului.

Harper a declarat ca, daca liderul liberalilor, Stéphane Dion, care urmeaza sa conduca si coalitia, "vrea sa fie premier cu sprijinul sustinatorilor independentei, atunci trebuie sa ceara opinia poporului canadian", in cadrul unui nou scrutin. "In calitate de premier, am responsabilitatea de a nu lasa fraiele statului unui astfel de grup", a adaugat el.

Astfel, s-ar evita ca partidele din opozitie sa rastoarne Guvernul conservator printr-o motiune de cenzura, ceea ce intentioneaza sa faca luni. Harper a amanat deja votul cu o saptamana, pentru a-si acorda un ragaz.

In sistemul canadian, daca premierul vrea sa obtina o amanare, adica o suspendare temporara a activitatii legislativului, trebuie sa adreseze o cerere in acest sens guvernatoarei generale Michaëlle Jean, reprezentanta reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii si, astfel, seful statului. Aceasta a declarat marti ca se va intoarce mai devreme decat era prevazut din turneul sustinut in patru state din Europa de Est "din cauza contextului politic actual din Canada" si ca miercuri va ajunge in capitala.

Luc Juillet, politolog la Universitatea din Ottawa, considera ca Harper ii va adresa cererea lui Jean si ca aceasta ar putea sa o accepte. Daca premierul cere sa i se acorde "timp pentru a vedea daca poate salva situatia, ar parea nerezonabil daca nu i s-ar acorda un ragaz de cateva saptamani. Cred ca ea i-l va acorda", a declarat Juillet.

Guvernul conservator a mai prevazut si mitinguri in intreaga tara si a lansat o campanie publicitara in care denunta acordul incheiat cu Blocul din Quebec, care incearca, in opinia lui, sa preia puterea fara sa organizeze alegeri.

Cotidianul The Globe and Mail scria marti ca liderul liberal Stéphane Dion, infrant la scrutinul din 14 octombrie, "nu si-a castigat dreptul de a guverna". Ziarul a adaugat insa ca Harper si "masinatiile" sale sunt responsabile pentru situatia actuala si a sugerat ca premierul ar trebui sa demisioneze si sa se retraga de la conducerea Partidului Conservator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.