Autorii atacurile de la Bombay erau in "misiune sinucigasa", a afirmat marti seful politiei din oras, adaugand ca are "dovezi serioase ca acestia veneau din Pakistan", relateaza NewsIn.

"Din punctul nostru de vedere, a fost vorba de o misiune sinucigasa", a declarat Hassam Gafoor, adaugand ca scopul operatiunii a fost sa lanseze "o actiune spectaculoasa si sa ucida cat mai multe persoane posibil".

El a afirmat ca atacatorii, in numar de 10, au ajuns la Bombay din portul pakistanez Karachi, dupa ce au capturat un vas indian. "Avem dovezi serioase ca veneau din Pakistan", a spus el, precizand sa singurul agresor capturat este, "fara indoiala, pakistanez".

Atacurile au provocat o reamplificare a tensiunii dintre New Dehli si Islamabad, iar autoritatile indiene au afirmat inca de la primele ore ca atacurile au fost lansate de "elemente" provenind din Pakistan. Islamabadul a negat, insa, orice implicare si a cerut Indiei dovezi.

Agresorii au fost antrenati cu totii de "fosti ofiteri de armata", "in acelasi loc", timp de "un an unii, mai mult altii", a subliniat Gafoor.

"Dupa atentatul vizand hotelul Marriott (din Islamabad, produs la 20 septembrie - n.red.), am avertizat ca hoteluri ca Taj pot fie expuse acestui pericol", a admis seful politiei, intrebat despre informatiile publicate in presa, potrivit carora serviciile de informatii americane si indiene au fost alertate in legatura cu eventuale atacuri vizand obiective din Bombay, in special hoteluri.

El a adaugat ca ancheta "progreseaza bine" si ca India schimba informatii cu servicii straine, in special cu FBI.

Cel putin 188 de persoane, dintre care 30 de straini, si-au pierdut viata intr-o serie de atacuri coordonate la Bombay, vizand in special obiective frecventate de turisti, potrivit celui mai recent bilant oficial.
La randul sau, ministrul indian de interne a declarat marti ca va fi dificil de continuat procesul de pace cu Pakistanul, lansat in 2004, daca Islamabadul nu reactioneaza adecvat dupa atentate, potrivit Reuters.

"Nu intentionam sa nu continuam procesul de pace", a dat asigurari Pranab Mukherjee, pentru postul de televiziune indian NDTV, precizand, insa, ca daca Islamabadul nu reactioneaza corespunzator la aceste atacuri, India nu va putea continua relatiile obisnuite, cu Pakistanul, inclusiv procesul de pace.

In plus, mai multi lideri musulmani indieni, citati de AFP, considera ca autorii atentatelor de la Bombay nu trebuie inmormantati in India, ci in tara de une provin. "Aceste persoane ar trebui inmormantate in locul de unde provin. Nu exista loc pentru ei pe pamantul nostru sacru", a declarat Syed Moinuddin Ashraf, presedintele scolii coranice Jamia Qadriya Ashrafiya din Bombay.

Ashraf s-a exprimat dupa o reuniune a liderilor a 50 de organizatii musulmane, care a avut ca scop gasirea unei reactii comune la atacuri. Ei spera sa fie auziti de autoritatile indiene.

"Toata comunitatea musulmana condamna aceste atacuri. Nicio religie nu isi invata credinciosii sa ucida", a subliniat si Mohammed Mansoor Ali Qadami, secretarul general al puternicei coalitii All India Sunni Jamiat-ul-Ulema.

Musulmanii de la Bombay, circa doua milioane din totalul de 19 milioane de locuitori din oras, vor organiza vineri un mars al pacii, in omagiul victimelor atacurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.