Presedintele Traian Basescu l-a decorat, marti, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce pe ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, al carui mandat la Bucuresti s-a incheiat luna trecuta, prilej cu care si-a exprimat speranta ca viitorul ambasador va fi "la fel de apropiat de Romania", informeaza NewsIn.
Seful statului i-a multumit lui Nicholas Taubman pentru activitatea pe care a desfasurat-o din decembrie 2005 in calitate de ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, mentionand ca aceasta se reflecta perfect in relatia bilaterala Romania-Statele Unite.

"Va multumesc pentru atenta si onesta observare a realitatilor din Romania si trebuie sa va spun ca implicarea dumneavoastra in procesele de reforma au fost binevenite. Tin sa va multumesc in mod deosebit pentru faptul ca ne-ati sprijinit enorm prin transmiterea corecta a informatiilor catre administratia americana astfel incat la Bucuresti s-a organizat cel mai mare summit NATO din istoria organizatiei", i-a spus presedintele Traian Basescu ambasadorului Taubman dupa ceremonia de decorare desfasurata la Palatul Cotroceni.

Seful statului a amintit ca in timpul mandatului ambasadorului Nicholas Taubman Romania si Statele Unite ale Americii au semnat acordul de acces al trupelor americane care stationeaza pe teritoriul Romaniei, s-a consolidat relatia militara intre cele doua state in Balcanii de Vest, Irak sau Afganistan si s-a stabilit un parteneriat pentru Marea Neagra. "Parteneriatul strategic intre Romania si SUA a dobandit si o puternica dimensiune economica prin prezenta unor mari companii americane pe piata romaneasca in calitate de investitori. (..)Nu mai putin importante au fost actiunile de prmomovare a firmelor romanesti in Statele Unite, domnul ambasador organizand o misiune de schimb de informatii intre firmele romanesti si cele americane", a mai aratat Basescu.

In finalul alocutiunii sale, seful statului a spus ca regreta plecarea ambasadorului Taubman si si-a exprimat speranta ca succesorul lui va fi la fel de apropiat de Romania.

La randul sau, ambasadorul Nicholas Taubman s-a aratat onorat de distinctia primita, despre care a spus ca este o rasplata a muncii tuturor celor care au lucrat la Ambasada Americii de la Bucuresti. Taubman a spus ca Romania are in fata "un viitor stralucit" si a precizat ca este nerabdator sa vada viitorul tarii noastre implinindu-se.

La ceremonia de decorare a ambasadorului Nicholas Taubman au participat, pe langa membri ai Ambasadei si directorul SRI, George Maior, si directorul SIE, Razvan Ungureanu.

Nicholas F. Taubman a fost unul dintre ambasadorii americani care nu au ezitat sa-i critice vehement pe politicienii romani pentru insuficienta lor determinare de a combate coruptia. El si-a incheiat, in data de 23 octombrie mandatul de ambasador al Statelor Unite la Bucuresti.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.