Barack Obama s-a declarat decis sa consolideze relatiile cu aliatii din NATO si sa rezolve impreuna problemele globale, potrivit unui mesaj al presedintelui ales, citit marti in Adunarea parlamentara a NATO, la Valencia, relateaza NewsIn.

"Intentionez sa cooperez strans cu viitorul presedinte al Adunarii parlamentare a NATO, americanul John Tanner, pentru consolidarea relatiilor cu aliatii nostri si pentru a rezolva impreuna problemele globale", a scris Obama.

Adunarea parlamentara a NATO "ofera un forum de valoare pentru o dezbatere informala si cautarea unui consens printre aliatii nostri", iar aceasta adunare "trebuie sa-si continue activitatea, vitala pentru clarificarea directiei Aliantei in urmatorii zece ani si dupa aceea", a adaugat Obama in scrisoarea citita de actualul presedinte al forumului, portughezul Jose Lello.

Adunarea, organism consultativ al Aliantei format din parlamentari din fiecare stat membru, are acum reuniunea anuala. Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, Canada si 24 de tari europene l-au felicitat la 5 noiembrie pe Obama pentru alegerea sa, subliniid ca "problemele de securitate cer o cooperare si o solidaritate si mai mare intre aliati".

Obama, care va prelua functia in ianuarie, va lua "temperatura" Aliantei la inceputul lunii aprilie la summitul NATO organizat la Strasbourg si Kehl. Cu aceasta ocazie, Franta va confirma reintegrarea sa aproape completa in structura militara integrata a Aliantei, din care se retrasese in 1966.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.