Secretarul I al Ambasadei Poloniei la Minsk a fost declarat persona non grata de catre autoritatile din Belarus, a anuntat postul public de radio polonez. "Guvernul de la Minsk i-a cerut lui Marek Bucko sa paraseasca Belarusul in decurs de o luna", a anuntat radioul. Polonia a protestat cu fermitate dupa ce, saptamana trecuta, autoritatile din Belarus au declarat ilegal un congres al Asociatiei Polonezilor din aceasta tara.

Presedintele polonez, Aleksandr Kwasniewski, a afirmat ca decizia Minskului este "scandaloasa". "Varsovia a lansat procedurile necesare pentru extinderea listei responsabililor din Belarus a caror intrare pe teritoriul Uniunii Europene este interzisa", a declarat Aleksandr Checko, purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe. Oficialii polonezi au denuntat "actiuni ilegale ale serviciilor de securitate din Belarus vizand intimidarea" membrilor Asociatiei, care doresc sa se implice in viata politica alaturi de opozantii regimului autoritar al presedintelui Aleksandr Lukasenko. Varsovia reproseaza Minskului incalcarea normelor internationale referitoare la minoritatile nationale.

Regimul lui Aleksandr Lukasenko, aflat la putere din 1994, a fost criticat de mai multi oficiali europeni, reuniti, luni si marti, la Varsovia, la summitul Consiliului Europei, organizatie ce monitorizeaza atent situatia din Belarus. Minskul este candidat la aderarea la Consiliul Europei din 1993. Minoritatea poloneza din Belarus numara circa 400.000 de persoane, potrivit Varsoviei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.