Rusia nu va amplasa rachete Iskander in regiunea Kaliningrad, enclava rusa inconjurata de tari membre UE, decat daca Washingtonul va amplasa elemente ale scutului american antiracheta in Europa, a declarat marti ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relateaza AFP.

"Am transmis prin vocea presedintelui Dmitri Medvedev ca, daca a treia zona de amplasare a scutului antiracheta american este efectiv stabilita, o masura pentru neutralizarea unor astfel de amenintari, care vor aparea inevitabil pentru securitatea Rusiei, va fi amplasarea de rachete Iskander in regiunea Kaliningrad", a explicat Lavrov, intr-o conferinta de presa.

Rachetele Iskander vor fi desfasurate "doar daca a treia zona de pozitionare va fi efectiv stabilita", a subliniat el, la incheierea unei intalniri cu omologul sau finlandez Alexander Stubb.

Iskander, tip de racheta pe care Rusia intentioneaza sa o desfasoare pentru a "neutraliza" elementele scutului antiracheta american, "are o raza maxima de actiune de 400 de kilometri", explica Doug Richardson, redactor-sef la revista Jane's Missiles and Rockets, citata de AFP.

Astfel, folosirea acestui model de racheta nu incalca Tratatul cu privire la Fortele Nucleare Intermediare (FNI), acord sovietico-american intrat in vigoare in mai 1988, care prevede eliminarea si interdictia permanenta a rachetelor balistice cu raza de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri.

Totusi, "rusii dezvolta in prezent o versiune cu o raza mai lunga de actiune", aminteste Richardson. In 2007, vicepremierul rus Serghei Lavrov a declarat ca viitorul model ar putea parcurge mai mult de 500 de kilometri, insa nu a dat informatii suplimentare in acest sens.

Potrivit Reuters, administratia Bush, care incearca sa linisteasca temerile Rusiei privind scutul antiracheta, a cerut luni Moscovei sa participe la noi discutii in urmatoarele saptamani pentru rezolvarea diferendelor din acest dosar.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood, a anuntat ca subsecretarul de stat pentru controlul armelor, John Rood, intentioneaza sa se intalneasca in curand cu rusii, pentru a discuta despre temerile lor privind scutul antiracheta. Nu a fost fixata, insa, nicio data.

"Vrem sa fie clar ca suntem interesati in continuare sa discutam cu Rusia despre apararea antiracheta si despre faptul ca ei nu au niciun motiv sa se teama de sistemul nostru de aparare antiracheta, pe care vrem sa il instalam in Europa", a explicat Wood. "Ii incurajam pe rusi sa se angajeze alaturi de noi in apararea antiracheta", a adaugat el.

Statele Unite vor sa instaleze 10 rachete de interceptare in Polonia si un radar foarte performant in Cehia, un plan pe care Moscova il percepe drept o amenintare la adresa securitatii sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.