Siria a acuzat luni Statele Unite ca au comis "o crima scandaloasa" si un "act de agresiune" prin uciderea a opt civili intr-un raid vizand o ferma siriana din apropiere de granita cu Irakul, transmite NewsIn.

Siria a anuntat ca patru elicoptere au atacat duminica ferma al-Sukkari, din zona Bou Kamal, din estul Siriei, si ca soldatii americani au intrat in cladiri.

Statele Unite, care acuza Siria ca nu pune capat afluxului de combatanti al-Qaida care intra in Irak, nici nu au confirmat, nici nu au negat incidentele.

"Este o crima scandaloasa si un act de agresiune, bineinteles", a declarat atasatul de presa al ambasadei siriene la Londra, Jihad Makdissi, citat de BBC. "Daca (Statele Unite -n.red.) au dovezi privind insurgenta, ar trebui mai intai sa vina la sirieni si sa impartaseasca aceste informatii, in loc sa aplice legea junglei si sa intre neprovocate pe teritoriul unei tari suverane", a adaugat el.

"Aceasta administratie (...) s-a dovedit irationala si nu respecta legea internationala si drepturile omului. Asteptam clarificari si, bineinteles, Siria isi rezerva dreptul sa raspunda in consecinta", a subliniat oficialul.

Si presa oficiala siriana, citata de AFP, a denuntat luni raidul drept o "crima de razboi". "Fortele americane, provenind din Itak, au comis un asasinat cu sange rece. Ei au comis o crima de razboi, omorand opt cetateni civili sirieni, dintr-un sat linistit aflat la opt kilometri de frontiera irakiana", scrie ziarul guvernamental Techrin.

"Aceasta agresiune americana ilustreaza prostia administratiei Bush si crimele comise de armata americana in Irak si Afganistan", potrivit ziarului. "Administratia Bush trebuie sa dea socoteala (...) pentru crimele de razboi pe care le comite in Irak, in Afganistan si acum in Siria, care ii afecteaza imaginea si o face urata de populatie"
, a adaugat cotidianul.

Al-Baas, ziarul partidului de la guvernare, a calificat raidul drept o "agresiune fara precedent".

"Presedintele Bush poate spune poporului sau o noua poveste privind lupta impotriva terorismului. Va putea sa minta pentru a mia oara poporul american, dar nu va putea sa-si ascunda mainile patate de sangele civililor sirieni inainte de retragerea sa " de la Casa Alba, subliniaza al-Baas.

"Terorismul american loveste Siria"
, titreaza si cotidianul al-Watan, apropiat puterii. "Statele Unite si-au adaugat pe lista o incalcare a drepturilor civililor", noteaza ziarului, afirmand ca raidul reprezinta o "incalcare flagranta a suveranitatii Siriei".

Potrivit mediilor oficiale siriene, soldati americani care au debarcat din elicoptere au luat cu asalt duminica o cladire dintr-un sat sirian de la granita cu Irakul ucigand opt civili.

Televiziunea de stat si agentia de presa SANA sustin ca "patru elicoptere americane au violat spatiul aerian sirian in jurul orei locale 16.45 (15.45, ora Romaniei) si au patruns opt kilometri pe teritoriul sirian".

"Soldati americani (debarcati din elicoptere) au luat cu asalt un imobil civil in constructie si au tras in interior asupra muncitorilor, provocand moartea a opt persoane" in satul Al-Soukkariya, din regiunea Abu Kamal, la circa 550 de km nord-est de Damasc, in apropiere cu granita irakiana. O persoana a fost ranita, potrivit SANA.

Damascul i-a convocat duminica pe insarcinatii cu afaceri american si irakian pentru a protesta fata de ceea ce a numit "atacul" armatei americane. In plus, Siria a cerut Bagdadului sa lanseze o ancheta in acest dosar si sa interzica folosirea teritoriului sau pentru lansarea de "agresiuni".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.