Secretarul american pentru securitate interna Michael Chertoff a declarat ca se asteapta ca Romania si alte cinci tari europene care nu au fost incluse in Visa Waiver sa fie admise "in urmatoarele cateva luni", cu toate ca administratia din care face parte isi va incheia mandatul curand, relateaza NewsIn.
Michael Chertoff, secretarul pentru securitate interna a SUA, a declarat, citat de Financial Times, ca se asteapta ca cele sase tari europene - Romania, Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru si Malta - care inca nu au fost incluse in Visa Waiver sa fie admise "in urmatoarele cateva luni".

Chertoff este insa membru al unei administratii care se isi incheie mandatul peste doua luni, odata cu investirea castigatorului alegerilor prezidentiale din 4 noiembrie, pentru care favorit in sondaje este in prezent democratul Barack Obama. Pe de alta parte, administratia americana a sprijinit permanent extinderea Visa Waiver, principalul obstacol in acest sens fiind Congresul, dominat de doi ani de democrati si care a ridicat obiectii legate de securitatea Statelor Unite. Potrivit sondajelor, democratii vor continua sa domine Congresul dupa alegerile legislative ce se vor desfasura in paralel cu cele prezidentiale in 4 noiembrie.

Presedintele american George W. Bush a declarat in repetate randuri ca administratia sa doreste includerea Romaniei in Visa Waiver programul de ridicare al vizelor si intelege frustrarile romanilor - aliati de nadejde ai Statelor Unite in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan -, insa modificarea legislatiei referitoare la criteriile de intrare in program este o decizie care tine de Congres. El a amintit ca "a incercat sa convinga" Congresul SUA sa modernizeze sistemul de acordare a vizelor, insa, dupa cum a precizat presedintele american, desi legea a fost modificata, inca mai contine anumite obstacole pentru tari precum Romania.

Ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman a explicat recent, la TVR1, care este mentalitatea din spatele acestor conditii stricte de includere in Visa Waiver. "Stiu ca pare ridicol, dar membrii Congresului SUA au spus ca prefera sa nu primeasca in tara un milion de oameni corecti decat sa lase un singur terorist sa patrunda in SUA, poate cu arma nucleara. Asa gandim noi. Nu vrem sa moara milioane de oameni fiindca noi am facut o greseala", a declarat Taubman.

Romania si SUA vor semna, potrivit ambasadorului Taubman, in noiembrie, o declaratie privind principiile de cooperare in vederea inculderii Romaniei in Visa Waiver.

Semnarea "Declaratiei privind principiile de cooperare in vederea intaririi masurilor bilaterale de securitate pentru calatoriile internationale si cerintele Programului Visa Waiver" are rolul de a confirma vointa politica a Romaniei de a adopta masurile necesare indeplinirii unora dintre aceste criterii, a explicat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE. Incheierea acordului va marca, potrivit purtatorului de cuvant al MAE, trecerea unei etape importante in procesul de suspendare a obligativitatii vizelor.

SUA au anuntat la 17 octombrie vor ridica obligativiatea vizelor pentrucetatenii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei si Coreei de Sud nu vor mai avea nevoie de vize, atata timp cat se inregistreaza online inainte de calatorie si au pasapoarte biometrice.

Cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania este rata de respingere. Legislatia americana prevede un prag de maxim 10% pentru includerea unei tari in programul Visa Waiver, care permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri sau tursitice, fara a necesita viza.

Trei dintre tarile neincluse in Visa Waiver au rata de refuz peste 10% (Romania 25%, Bulgaria 13,3%, Polonia 13,8%), in timp ce celelate trei state au reusit sa se situeze sub limita admisa de Washington (Grecia 1,5%, Malta 2,5%, Cipru 1,7%).

In afara ratei de refuz, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.

Michael Chertoff si-a exprimat in Financial Times surprinderea fata de rezistenta europenilor legata de programul de autorizare electronica a calatoriei. Prin aceste sistem cetatenii tarilor care nu au nevoie de vize pentru SUA si care vor sa calatoreasca in acea tara trebuie sa completeze un formular online cu cel putin 72 de ore inaintea deplasarii si sa ofere o serie de informatii personale. Sistemul devine obligatoriu din ianuarie 2009.

In prezent, site-ul "sistemului de autorizare electronica a calatoriei" este disponibil in limba engleza, daneza, olandeza, franceza, finlandeza, germana, islandeza, italiana, japoneza, norvegiana, potugheza, slovena, spaniola si suedeza, potrivit departamentului.

Chertoff a mai declarat, potrivit FT, ca va face un turneu in tarile europene care au fost admise recent in Visa Waiver - Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Slovacia. Deciza de a admite foste tari comuniste din Europa de Est in program reduce anumte tensiuni create intre UE si SUA, comenteaza publicatia americana. Israelul se numara la randul sau printre tarile pentru care SUA mentin obligativitatea vizelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.