Cu doua saptamani inainte de alegerile prezidentiale americane, democratul Barack Obama continua sa fie pe primul loc in sondaje, dar expertii spun ca lupta pentru Casa Alba nu s-a incheiat, relateaza AFP.

O revenire a republicanului John McCain este posibila, chiar daca, lucru remarcat de Peter Browne, responsabil al institutului de sondaje al Universitatii Quinnipiac, "sansele sunt foarte slabe". Daca McCain ar castiga, ar fi la limita, a spus Brown.

Pentru a evita acest scenariu, Obama le cere sustinatorilor lui sa ramana mobilizati. "Nu trebuie sa diminuam eforturile", a spus el luni, in Florida.

Potrivit mai multor sondaje, circa un alegator din cinci se declara indecis sau capabil sa se razgandeasca. Acesti alegatori sunt speranta taberei republicane.

Obama vs. McCain: Cine va fi noul presedinte al SUA? Spune-ti parerea pe forum!

"Cea mai mare probabilitate este ca Obama sa castige alegerile, pentru ca, de mai multe saptamani, se claseaza pe locul intii in sondajele pe care le-am realizat", a spus Frank Newport, responsabil al Gallup "Insa diferentele sunt destul de mici pentru ca, luand in considerare participarea, sa nu poata fi exclusa o victorie a lui McCain", a subliniat el.

Potrivit site-ului independent specialitzat RealClearPolitics, luni seara Obama avea un avans de aproape sase puncte.

Multi experti citeaza cazul Ronald Reagan, pe locul secund in sondaje dupa presedintele democrat in exercitiu Jimmy Carter in octombrie 1980, dar care a cistigat alegerile in noiembrie. Totusi acum situatia este diferita. In 1980, Reagan a avut ocazia de a se diferentia de rivalul sau in cursul unei dezbateri televizate difuzate cu doar o saptamina inainte de ziua alegerilor. Potrivit expertilor, ar fi necesar un eveniment extraordinar, ca o criza internationala majora sau un atentat, pentru bulversarea acestei tendinte.

Potrivit lui Allan Lichtman, istoric specializat in alegerile prezidentiale de la American University din Washington, "rasturnarile de situatie de ultima clipa nu exista". "Fiecare candidat care este in urma vrea sa va spuna povestea lui Harry Truman, dar Harry Truman nu mai exista de 60 de ani", a subliniat el.

In 1948, presedintele democrat in exercitiu Harry Truman era dat ca invins de republicanul Thomas Dewey si un cotidian a titrat, imprudent: "Dewey il invinge pe Truman". A ramas in istorie o fotografie a lui Truman, foarte amuzat, care arata ziarul respectiv sustinatorilor sai, dupa ce a castigat alegerile.

La ultimele alegeri, diferenta a fost de multe ori foarte mica odata cu apropierea scrutinului, fara sa se ajunga insa la o rasturnare de situatie. "In istoria americana moderna, niciun candidat la o distanta atat de mare in sondaje, cum este McCain, nu a castigat alegerile", a asigurat Brown.

O mare necunoscuta a scrutinului, poate chiar principala, este daca faptul ca Obama este afroamerican ar putea schimba datele problemei. "Ceea ce fascineaza in politica americana este ca mereu te intrebi ce lucru nebanuit s-ar putea produce si ce altceva, si mai nebunesc, s-ar putea intampla", a explicat Doug Usher, specialist care a lucrat pentru John Kerry.

In campanie, sondajele nu au fost mereu de baza. Astfel, la inceputul alegerilor primare democrate, sondajele il dadeau clar castigator pe Obama in New Hampshire, dar primarele din acest stat au fost pana la urma castigate lejer de Hillary Clinton.

Obama le-a reamintit recent celor mai entuziasti sustinatori: "Tututor celor care sunt prea siguri pe ei sau care cred ca jocurile sunt facute, nu am decat doua cuvinte sa le spun: New Hampshire".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.