De asemenea, parlamentarii ar putea aproba o liberalizare a legii avortului.

Proiectul de lege privind fertilizarea umana si embriologia a provocat numeroase controverse. Tentativele esuate de a scoate in afara legii avortul in faze avansate ale sarcinii a dominat dezbaterea, in timp ce oamenii de stiinta, expertii in etica medicala si liderii religiosi au criticat crearea embrionilor hibrizi.

Sustinatorii proiectului au subliniat in repetate randuri importanta obtinerii consimtamantului persoanelor al caror tesut este prelevat pentru embrionii hibrizi. Dar un amendament introdus de Guvern si aprobat dupa principalele dezbateri parlamentare permite folosirea de tesut de la persoanele care nu au capacitatea mentala pentru a-si da consimtamantul, de la copiii ai caror parinti sunt de acord sau de la oricine a donat in trecut tesut pentru cercetare, dar nu mai poate fi gasit.

Expertii in etica medicala sunt nemultumiti de aceste masuri, care incalca drepturile de baza ale omului, din punctul lor de vedere. Textul a fost aprobat, insa, deja de o comisie formata din 17 parlamentari, insarcinati cu examinarea sa, dar acest aspect nu a fost supus unei dezbateri in plenul legislativului sau unei discutii publice.

Profesorul David Jones, directorul Centrului pentru Bioetica de la colegiul St Mary's din Londra, subliniaza ca acest amendament ar putea duce la complicatii si s-ar putea intoarce impotriva cercetarii medicale. De exemplu, dorintele unei persoane care se opune creerii de embrioni hibrizi ar putea fi incalcate daca se imbolnaveste de Alzheimer, pentru ca medicii i-ar putea preleva tesut fara sa stie pozitia pacientului in acest dosar.

Si profesorul John Haldane, directorul Centrului de Filosofie si Afaceri Publice de la universitatea St Andrews a avertizat ca legea ar putea distruge 25 de ani progrese in etica medicala. "Cel mai profund lucru asupra caruia o persoana detine controlul este corpul si soarta sa, iar aceasta (norma - n.red.) reprezinta o incalcare a acestui drept fundamental", a subliniat el.

Potrivit amendamentului, daca o persoana este considerata incapabila sa isi dea consimtamantul, atunci cel in grija caruia se afla poate lua o decizie. Daca persoana nu are pe nimeni, cercetatorii pot nominaliza pe cineva care sa ia o hotarare. De asemenea, daca oamenii de stiinta vor sa foloseasca tesut uman donat deja, dar nu pot gasi donatorul, fie pentru ca a preferat sa ramana anonim, fie pentru ca s-a mutat, mostra poate fi folosita.