Candidatul republican la Casa Alba, John McCain, nu a reusit miercuri sa-si stapaneasca furia si iritarea in timp ce inceca in zadar sa-si forteze adversarul democrat sa comita vreo greseala, in ultima dezbatere dinainte de alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, relateaza NewsIn.

Potrivit CNN, la sfarsitul celor 90 de minute ale dezbaterii care a avut loc la Universitatea Hofstra din Hempstead, New York, 58% dintre telespectatori au considerat ca senatorul de Illinois a castigat confruntarea, fata de cei 31% care l-au desemnat invingator pe McCain.

Si studiul realizat de postul de televiziune CBS in randul alegatorilor nehotarati, ii acorda un avantaj clar senatorului de Illinois (53% fata de 22% McCain).

Totusi, comentatorii de la principalele posturi de televiziune considera ca McCain a avut miercuri cea mai buna prestatie in fata lui Obama, din toate dezbaterile televizate de pana acum.

Tu cine crezi ca va fi noul presedinte al SUA?

In timpul dezbaterii, senatorul de Arizona a facut o afirmatie care va ramane in memoria americanilor: "Domnule senator Obama, nu sunt presedintele Bush. Daca voiati sa candidati impotriva presedintelui Bush, ar fi trebuit sa faceti campanie acum patru ani."

Pe masura ce minutele treceau, insa, atitudinea combativa a lui McCain s-a transformat in furie exasperata. McCain, incapabil sa-si control emotiile, nu si-a putut ascunde intentia de a-l contrazice pe Obama, gesticuland constant, clipind din ochi si zambind uneori. Potrivit lui Kathleen Kendall, profesor la Universitatea Maryland si expert in comunicare politica, unul dintre candidati a avut o atitudine prezidentiala, ia celalalt nu. "In timpul dezbaterii, am avut impresia ca Obama este candidatul care va castiga" alegerile, a comentat ea.

Inaintea confruntarii televizate, expertii afirmau ca aceasta intalnire fata in fata a celor doi senatori reprezinta ultima ocazie pentru John McCain de a recupera diferenta fata de adversarul sau. In caz contrar, McCain ar mai putea inversa tendinta favorabila rivalului sau, potrivit specialistilor, numai in cazul unei grave crize internationale, al unui act terorist sau al unei greseli fatale a lui Obama. Cu 19 zile inainte de scrutinul prezidential din 4 noiembrie, Obama are un avans intre noua si 14 puncte procentuale in diferitele sondaje de opinie.

"Nu sunt sigura ca McCain este multumit de prestatia lui din aceasta seara, pentru ca a petrecut prea mult timp lansand atacuri legate de subiecte care nu ii intereseaza pe cetateni", a comentat, la sfarsitul dezbaterii, Jennifer Granholm, guvernatoare democrata a statului cheie Michigan. Granholm a facut astfel referire la atacurile lui McCain privind presupusele legaturi dintre Barack Obama si William Ayers, un fost fost militant de extrema-stanga din anii '60, considerat de republicani un terorist.

Din cauza prabusirii pietelor financiare, situatia economica reprezinta principala preocupare a americanilor, insa McCain a petrecut o mare parte din timp vorbind despre un dosar vechi de 40 de ani. McCain "parea cu adevarat disperat, nervos si, sincer, nu avea deloc o atitudine prezidentiala", a adaugat Granholm.

Totusi, la sfarsitul dezbaterii, unii membrii ai Partidului Republican si-au exprimat dorinta ca McCain sa-si mentina atitudinea ofensiva. "Exista in continuare multe semne de intrebare in ceea ce priveste legaturile dintre Obama si Ayers", a afirmat Mike Duncan, presedintele Partidului Republican. Rezultatul alegerilor prezidentiale va fi hotarat pe baza increderii, a adaugat el. "Daca senatorul McCain vrea sa dedice urmatoarele 20 de zile atacurilor personale, mult succes", a declarat zambind Robert Gibbs, directorul departamentului de comunicare al senatorului de Illinois. "In ceea ce ne priveste pe noi, vom continua sa vorbi despe subiecte care conteaza", a adaugat el.

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

Partea a IV-a

Partea a V-a

Partea a VI-a

Partea a VII-a

Partea a VIII-a

Partea a IX-a

Partea a X-a


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.