Astfel, Bruxelles-ul intentioneaza sa propuna revizuirea directivei europene care impune, in prezent, ca durata minima a concediului maternal sa fie de 14 saptamani.

Concediul minim de maternitate variaza, in prezent, de la 14 saptamani in Germania, 15 saptamani in Belgia, 16 saptamani in Franta si Spania, pana la 20 de saptamani in Estonia, 26 saptamani in Irlanda, 28 de saptamani in Cehia si 45 de saptamani in Bulgaria, media fiind in jurul valorii de 18 saptamani.

Statele membre sunt obligate doar sa respecte durata minima a concediului de maternitate, putand, in schimb, decide cresterea perioadei respective. Decizia va trebui votata de majoritatea ministrilor pentru probleme sociale din cele 27 de state membre.

In plus, CE va introduce in noua reglementare recomandarea - care nu este insa obligatorie, deocamdata -, ca angajatorii sa plateasca integral salariile persoanelor aflate in concediu prenatal sau postnatal. Anterior, acestia erau obligati sa acorde salariatilor o indemnizatie reprezentand jumatate din valoarea concediului de boala.

Masura are rolul de a flexibiliza sistemul si, totodata, de a intari protectia salariatelor in fata abuzurilor comise de unii angajatori, constatate in mai multe randuri de justitia europeana.