In Franta continua polemicile iscate de superfisierul politiei care va permite recenzarea oamenilor politici, a sindicalistilor si chiar a minorilor de 13 ani "susceptibili sa aduca prejudicii ordinii publice".
In Europa, asociatii pentru apararea drepturilor individuale denunta alunecarea spre o "societate de supraveghere" in numele luptei contra terorismului si a imigratiei.

Fisierul "edvige" – exploatarea documentelor si valorificarea informatiilor generale– a fost creat printr-un decret publicat la 1 iulie si va fi gestionat de Directia Centrala a Securitatii Publice (DCSP), mostenitoarea, din vara, a Informatiilor Generale, multa vreme denuntata drept politie politica. Fata de polemicile iscate de acest superfisier, guvernul a incercat din nou sa calmeze spiritele promitand garantii si modificari, iar presedintele Nicolas Sarkozy a cerut rapid o "concertare" urmata de "decizii pentru protejarea libertatilor". Opozitia socialista a cerut "retragerea decretului" si "explicatii in Parlament". Principalii lideri de sindicat si patronii, care sunt printre primele tinte ale fisierului, si-au exprimat ostilitatea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.