Cei doi candidati la alegerile prezidentiale din SUA, Barack Obama si John McCain, se pregatesc sa respecte impreuna un armistitiu iesit din comun in cursa lor pentru Casa Alba, cu ocazia marcarii a sapte ani de la atacurile din 11 septembrie, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Cei doi rivali vor fi prezenti in acea zi la New York. Dupa ceremonii, Obama si McCain vor relua apriga batalie, care se va incheia odata cu alegerile, la 4 noiembrie.

Daca economia in dificultate este una dintre principalale subiecte de ingrijorare pentru alegatori, gestionarea situatiei dupa 11 septembrie ramane o chestiune majora, in timp ce SUA se lupta pe doua fronturi, in Irak si Afghanistan. "Cred ca politica externa este poate o chestiune-cheie in aceasta campanie, si nu pentru ca este automat cea mai importanta, avand in vedere starea economiei, ci pentru ca securitatea nationala este un domeniu in care alegatorii isi dau seama de rolul jucat de presedinte si este si domeniul in care diferentele intre pozitiile lui McCain si Obama sunt cele mai mari", a spus Michael Hanlon, expert in securitate nationala la Brookings Institution din Washington.

In ziua in care au fost comise atentatele, Obama era doar ales in Senat, din partea Illinois. Democratul care a calificat razboiul din Irak drept "unul idiot", spune ca acesta a impiedicat Statele Unite sa se concentreze pe Afganistan si pe adevaratii autori ai atentatelor din 2001. Daca este ales presedinte, el a promis ca va redesfasura armata americana in Afganistan.

La o saptamana de la atacuri, Obama a scris pentru un ziar din Chicago ca preocuparea imediata ar trebui sa fie consolidarea securitatii teritoriului american, ameliorarea serviciilor de informatii si anihilarea organizatiilor de distrugere" teroriste. "De asemenea, trebuie sa ne asumam misiunea cea mai importanta, aceea de a intelege originea acestei nebunii", a scris Obama, cu mult inainte de aparitia sa pe scena politica nationala.

McCain, care a devenit avocatul unei prezente militare americane mai puternice in Irak, este convins ca o retragere ar oferi victoria retelei al-Qaida.

De la inceput, McCain este un sustinator al razboiului impotriva terorismului, de cand acesta a inceput sa se faca simtit. Oricum, chiar daca a jurat sa il urmareasca pe Osama ben Laden "pana la portile infernului", el dezaproba pozitia lui Obama de a lovi celulele teroriste din Pakistan, daca guvernul de la Islamabad nu actioneaza.

Prin alegerea senatorului Joe Biden pe ticket, Barack Obama beneficiaza de o importanta experienta in politica externa, pentru contrabalansarea propriei lipse de experienta in materie. McCain a facut o alegere diferita cu Sarah Palin, de 44 de ani, guvernator de Alaska, relativ necunoscuta si care nu are experienta in acest domeniu.

Joi, la New York, aceste diferente nu vor fi exprimate. "Ne-am strans cu totii pentru 11 septembrie - nu in calitate de democrati sau republicani, ci in calitate de americani", au scris cei doi, intr-un comunicat comun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.