Razboiul scurt dintre Georgia si Rusia ar putea deveni o oportunitate pentru o noua strategie globala a SUA, cat si pentru modificarea "tabloului" scenei internationale.

Pe 8 august, in momentul in care zeci de lideri s-au intalnit la Beijing sa sarbatoreasca pacea la Jocurile Olimpice, fosta republica sovietica, Georgia, a atacat Osetia de Sud, o provincie georgiana separatista, care dorea alipirea la Rusia. Desi conflictul s-a sfarsit, consecintele sale raman neclare.


Care sunt consecintele acestui razboi fulger si socant pentru viitorul geopoliticii globale?

Potrivit publicatiei La Stampa, aceasta intrebare a primit multe raspunsuri nervoase din partea Occidentului, existand o puternica teama legata de posibilitatea unui al doilea razboi rece cu Rusia. Oricum, acest conflict ar trebui si ar putea fi transformat intr-o oportunitate pentru inceputul unei noi organizari a lumii internationale. Acest pas trebuie cu siguranta facut de Statele Unite ale Americii, care au o strategie globala clara, pe termen lung, in aceasta lume haotica.

Problema actuala este daca Georgia si teritoriul contestat, Osetia de Sud, fac parte din strategia SUA. Razboiul a starnit o serie de comentarii acide din partea diplomatilor, jurnalistilor si analistilor, si multa indignare. Multi au sugerat o regandire a viziunii Americii asupra situatiei internationale, altii au zis ca Moscova "s-a intors din mormant", cat si ca este finalul erei post-Razboiul Rece. Toate aceaste lucruri arata ca Georgia nu reprezinta un element strategic, insa este un semnal pe care americanii trebuie sa-l ia in serios.

In orice caz, un lucru trebuie sa-i faca pe americani sa se gandeasca foarte bine sa renunte la vechea mentalitate anti-ruseasca. Islamul fundamentalist, care a provocat tragedia de la 11 septembrie, a fost ajutat si incurajat de SUA in timpul Razboiului Rece. Apoi, SUA a considerat ca extremistii sunt o arma buna impotriva Moscovei. In 2001, America si-a dat seama ca radicalii sunt de fapt, adevarata amenintare. Acum, dupa razboiul din Georgia, este dificil sa intorci foaia si sa spui ca Rusia este dusmanul numarul 1 ai fundamentalistii, numarul 2.

Mai mult, este foarte greu, chiar inadmisibil din punct de vedere militar, sa doresti un conflict latent cu Rusia, in timp ce esti pe front cu Iraq si Afganistan, Pakistanul nu este foarte stabil si Iranul are un arsenal nuclear. Avand in vedere deficitul financiar inregistrat in domeniul apararii, acesta nu este momentul pentru SUA sa fie ofensiva cu o putere nuclear care detine rezerve majore de petrol si gaze.

Aceste lucruri erau stiute de Rusia atunci cand s-a decis sa atace Georgia, fiind sigura ca SUA nu se afla in pozitia de a raspunde repede sau de a provoca o confruntare direct pe moment.

In mai putine luni, cu un nou presedinte care va sta la Casa Alba, lucrurile vor fi diferite. Europa este la mijloc intre cele doua puteri. Influenta Rusiei in Caucaz inseamna un rol mai mare in gestionarea conductelor care aduc energie din Marea Caspica si Asia Centrala in Europa. Astfel, SUA poate sa vada ca Europa, salvata de sovietici in timpul Razboiului Rece, nu poate sa ignore toata presiunea Rusiei.

La fel ca intr-un joc de sah, Rusia, indiferent de ambitiile ei, va stii sa nu forteze mana Europei. SUA, in mod similar, va fi incantata de oportunitatea ce le-a fost oferita de Georgia si evenimentele petrecute acolo pentru a-si clarifica scopurile si prioritatile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.