Cei aproape 50 de jurnalistii au ajuns la Beijing in noaptea de joi spre vineri. Acestia au efectuat formalitatile de trecere prim vama dupa ce timp de doua ore nu s-a permis aterizarea Boeingului care ii transporta de la Bangkok.

Zborul NW 9989 trebuia sa fie directionat spre terminalul destinat primirilor oficiale, dar, contrar celor convenite, a primit indicatii din partea autoritatilor chineze de a se deplasa spre un terminal obisnuit, potrivit membrilor echipajului.

Personalul Casei Albe de la bordul avionului, care transporta in total 75 de pasageri, a invocat in mod diplomatic "probleme logistice", pe care reprezentantii ambasadei Americii au incercat sa le regleze cu autoritatile chineze.

In cele din urma, pasagerii au completat formularele de imigratie si s-au prezentat pentru controlul pasapoartelor si al bagajelor. Controlul a fost efectuat rapid si cu amablilitate.

Totusi, bagajele si echipamentele au ramas la aeroport pentru a fi controlate ulterior.

De regula, Casa Alba stabileste cu autoritatile locale ca jurnalistii care il insotesc pe George Bush in strainatate, imbarcati intr-un avion special inchiriat, sa nu fie nevoiti sa treaca prin controlul vamal.
Avionul lui George Bush ajunsese la Beijing in aceeasi noapte cu cateva ore mai devreme.