Diamantele ar putea detine secretul primelor forme de viata de pe Pamant. Iata concluziile unui studiu recent care a analizat continutul chimic al unor minuscule cristale de diamant din Australia.

Rezultatele studiului ar putea muta indarat in timp momentul aparitiei vietii pe Terra cu circa jumatate de miliard de ani.

Secretul primelor forme de viata de pe Pamant ar putea fi continut de catre cateva minuscule diamante, descoperite in Australia.

Aceasta au fost la randul lor descoperite in interiorul unor alte cristale, de zircon, iar toate acestea s-ar fi format acum mai bine de 4 miliarde de ani, pe vremea cand planeta noastra era foarte tanara si inca in formare.

Studiul, care a fost publicat de catre prestigioasa revista Nature, a fost realizat de catre specialistii de la Muzeul Suedez de Istorie Naturala.

Acestia au facut analiza chimica foarte detaliata a minusculelor cristale de diamant si au observat ca multi atomi de carbon din reteaua diamantelor sunt caracteristici acelora produsi de catre formele de viata.

Este vorba despre izotopul de carbon 12, produs care rezulta in urma fotosintezei.

Ce ar insemna acest lucru?

Autorii studiului au emis ipoteza ca atomii de carbon din care s-au format mai apoi cristalele de diamant au fost emisi de forme foarte primitive de viata care ar fi aparut pe Pamant acum mai bine de 4 miliarde 2 sute de milioane de ani.

Aceasta data impinge astfel aparitia vietii pe Terra indarat in timp cu jumatate de miliard de ani.

Si asta pentru ca cele mai vechi forme de viata descoperite pana in prezent provin din Groenlanda, unde au o vechime de peste 3,7 miliarde de ani.

Autorii banuiesc ca, daca viata ar fi existat pe Pamant acum 4 miliarde 2 sute de milioane de ani, acest lucru ar insemna ca pe atunci conditiile de pe Terra, aflata inca in formare, nu erau asa cum fusese considerat pana in prezent.

Cercetatorii, care numeau perioada mai veche de 3,8 miliarde de ani „Hadean", o vedeau ca fiind o etapa foarte fierbinte - la propriu - din istoria Pamantului.

Suprafata ar fi fost astfel acoperita de lava topita, iar nenumarati meteoriti mai mari sau mai mici ar fi bombardat aproape neincetat planeta.

Placile tectonice ale crustei nu ar fi fost inca bine consolidate iar viata nu ar fi fost posibila in aceste conditii.

Descoperirea atomilor de carbon care ar fi putut proveni de acum 4 miliarde 200 de milioane de ani ar sugera ca, de fapt, conditiile erau cu totul altele.

Pentru ca viata sa poata rezista ar fi trebuit ca temperaturile sa fi fost mai scazute, iar in atmosfera sa poata exista si o anumita umiditate.

Autorii studiului mai spun ca acesti atomi de carbon ar fi intrat, impreuna cu restul materiei depuse in acea perioada, in ciclul geologic pe care il parcurge materia de pe Terra.

Cu placa tectonica pe care se formase, materia ar fi calatorit astfel spre adancimi mai mari de 100 de kilometri sub scoarta.

Aici, la presiuni si temperaturi enorme, atomii de carbon s-ar fi transformat in diamantele gasite in cristalele de zircon descoperite in Australia.

Concluziile studiului sunt insa contestate de mai multi cercetatori.

Argumentele contra se incadreaza in doua mari categorii.

Pe de o parte sunt cei care vorbesc despre faptul ca atomii de carbon 12 sunt de fapt o simpla dovada chimica, iar acestia s-ar fi putut probabil forma pe atunci si in alte conditii, pe care Pamantul nu le mai cunoaste in prezent.

Pe de alta parte, exista cercetatori care se tem ca minusculele diamante sa nu se fi format in perioade mult mai recente si sa fi fost incluse mult mai tarziu in cristalele de zircon, ramase intr-adevar de la inceputurile planetei.

Dar tot autorii studiului sunt primii care atrag atentia ca analizele nu sunt inca complet terminate si ca mai sunt multe de descoperit si de analizat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.