Duskin, o firma nipona de servicii la domiciliu si inchiriere de diverse materiale, este prima care va achizitiona acest inspector cibernetic capabil sa faca turul unei firme in orele nocturne pentru a depista eventuale anomalii. Robotul va sti chiar sa ia singur ascensorul pentru a explora toate etajele.

Acest paznic "mecatronic" (mecatronica - disciplina tehnica aflata la interferenta dintre electronica, mecanica si informatica, n.r.) de ultima generatie stie, de asemenea, sa repereze in birouri prezenta salariatilor la ore tarzii si sa le ceara sa se identifice.

Fiecare angajat prins asupra faptului trebuie sa-si treaca legitimatia prin fata unui cititor instalat pe "abdomenul" robotului, care inregistreaza numele respectivei persoane si ora la care a fost controlata.

Duskin vrea sa se foloseasca de vigilenta permanenta a robotului neobosit si incoruptibil pentru a controla mai bine numarul si costul orelor suplimentare efectuate de angajatii sai. In Japonia, salariatii declara singuri numarul de ore suplimentare efectuate, pentru care sunt platiti de intreprindere.

Robotul Alsok este propus in regim de locatie pentru suma de 390.000 de yeni (2.300 de euro) pe luna.