Daca nu obisnuiti sa beti ceai verde, poate ca ar fi bine sa va apucati pentru ca cercetatorii ii acorda virtuti de necontestat. Se pare ca o cana pe zi este suficienta pentru a ne mentine inima sanatoasa.

A fost demonstrat ca bautura dilata artera brahiala (care tine de la umar la cot) cu 4% in doar 30 de minute. Astfel se reduce considerabil riscul aparitiei cheagurilor de sange. Este pentru prima data cand s-a demonstrat ca ceaiul verde are un efect benefic pe termen scurt asupra arterelor mari.

Un alt studiu a scos deja la iveala ca ceaiul verde este mai mult decat benefic fumatorilor, refacand celulele afectate de nicotina. Aceasta bautura este consumata constant in China si Japonia si difera de ceaiul negru, pentru ca nu se lasa sa ferementeze inainte de a fi uscat. Acest proces de fermentare reduce cantitatea de flavonoide - antioxidanti benefici - pana la 90%, motiv pentru care se crede ca ceaiul verde ofera alte beneficii decat cel negru.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii greci si publicat in European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, ceaiul verde contribuie la fluidizarea sangelui si permite arterelor sa se relaxeze.

Charalambos Vlachopoulus, specialist cardiolog la Scoala Medicala din Atena, unul dintre autorii studiului, a declarat ca o doza buna pentru oameni ar fi cateva cesti de ceai verde pe zi. Cercetatorii au realizat studiul pe 14 persoane, carora le-au oferit ceai verde, cofeina diluata sau apa fierbinte in trei ocazii diferite.

Specialistii au masurat functionarea celulelor endoteliale ale sistemului circulator al participantilot la studiu si au remarcat ca ceaiul verde ajuta arterele sa se relaxeze si fluidizeaza sangele.

"Ceea ce este important este faptul ca aceste efecte sunt chiar rapide, in 30 de minute se pot vedea rezultatele", a precizat Vlachopoulos, adaugand ca in urma controalelor facute dupa 30, 90 si 120 de minute de la consumul de ceai verde, s-au constatat imediat beneficiile.

Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Sunt provocate de depuneri de grasime care ingroasa si blocheaza arterele, de hipertensiune arteriala sau de alti factori.

In vreme ce cercetatorii au avut in vedere doar impactul pe termen scurt al consumului de ceai verde, Vlachopoulos a precizat ca studiile inca nepublicate ale echipei sale arata ca efectele sunt de durata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.