Mania bronzului a creat in ultimele decenii o adevarata industrie cosmetica si turistica. In ciuda avertismentelor medicilor care atrag atentia asupra pericolelor provocate de radiatiile ultraviolete, a cresterii alarmante a numarului cazurilor de cancer de piele, goana dupa bronz pare de nestavilit.

Pe seama „modei bronzului", industria cosmetica a cunoscut un adevarat boom in ultimele decenii. Odata cu revolutia vestimentara care permitea femeilor sa isi expuna din ce in ce mai mult corpul, idealul feminin a capatat pigment. Moda bikini care lasa formele feminine sa se exprime liber a schimbat si preferintele. Anii ‘60-’70, dominati de emanciparea feminina si de moda topless, au crescut si mai mult apetitul pentru tenul bronzat. De cateva decenii, psihologii au observat ca la „bursa" sexului, bronzul este cotat din ce in ce mai bine.

Tehnologiile avansate care permit acum mentinerea unui ten masliniu indiferent de sezon au crescut si mai mult cererea pe piata cosmeticii. Daca in urma cu un secol, tenul masliniu era mai degraba proscris, in prezent cei care se pot mandri cu o astfel de piele au o cota mult mai buna pe piata sexului. Faptul ca suntem mult mai atrasi de o persoana cu pielea bronzata este deja unul constatat de psihologi.

Pielea pigmentata este mai sexy

Pentru a afla daca lucrurile stau intr-adevar asa, psihologul italian, Marco Pacori, de la centrul de Studii si Cercetari ale Comunicarii Non Verbale, a efectuat, timp de mai multi ani, un amplu studiu, publicat si de cotidianul „La Stampa". Experimentul a demonstrat ca, cu cat o persoana - femeie sau barbat - are pielea mai pigmentata, mai inchisa la culoare, cu atat este considerata mai sexy. Pacori considera ca radacinile acestor perceptii - care asociaza pielea mai inchisa la culoare cu atractia sexuala - sunt inscrise in memoria noastra ancestrala.

El explica aceasta asociere referindu-se la procesul prin care blana animalelor in perioada de imperechere secreta mai mult pigment si se inchide la culoare, fiind un semnal sexual foarte clar, menit sa atraga partenerul de sex opus si sa asigure perpetuarea speciei.

In plus, spune Pacori, „si in cazul speciei umane, zonele erogene sunt mai puternic pigmentate, fiind mai inchise la culoare". De aceea pielea mai inchisa face trimitere, in subconstientul nostru, la sex. De aceea, cand un barbat vede o femeie bronzata se simte excitat. Acelasi lucru se intampla si cu o femeie care vede un barbat bronzat. Oamenii vor sa fie bronzati tot anul pentru ca vor de fapt sa fie atractivi din punct de vedere sexual tot timpul anului, explica psihologii.