Cercetatorii americani considera ca un nivel ridicat al secretiei de grelina, cunoscuta sub denumirea de "hormonul foamei", are efecte antidepresive certe.

Oamenii de stiinta au argumentat aceasta descoperire prin faptul ca o inhibitie a activitatii hormonale in acest spectru (recomandata mai ales in dietele de slabit) se asociaza frecvent cu o dispozitie afectiva negativa, ajunsa uneori la niveluri patologice.

Organismul uman secreta doi hormoni care influenteaza, indirect, greutatea corporala: "obestatina", care scade pofta de mancare si "grelina", care mareste apetitul.

Conform unui studiu publicat in revista "Nature Neuroscience", in urma experimentului facut timp de 10 zile pe un lot de soareci de laborator carora le-a fost stimulat nivelul de grelina, s-a constatat reducerea simptomatologiei depresive si anxioase la acestia, in special in conditii de stres. Concret, in comparatie cu soarecii care au avut acces liber la mancare, lotul experimental, care a primit mai putina mancare pe parcursul studiului, a prezentat mai putine simptome de depresie si anxietate dupa ce a fost supus unor teste de evaluare comportamentala.

Expertii in domeniu considera aceasta idee interesanta si promitatoare pentru viitorul patologiei neuropsihiatrice si endocrinologice, insa recomanda mai multe studii in aceasta privinta. Grelina este un hormon secretat de mucoasa gastrica in fluxul sanguin inainte de a ajunge la creier, unde declanseaza senzatia de foame, si conduce la diminuarea concentratiei de leptina, hormon asociat senzatiei de satietate. De pilda, la doua-trei ore dupa micul dejun, organismul secreta grelina, care traverseaza traseul pana la creier si "comanda" nevoia de hrana. Persoana respectiva incepe sa se gandeasca la mancare, iar hrana ingerata comanda nivelului de grelina sa scada si, o data cu el, si apetitul. Totodata, grelina ne face sa consideram mancarea mai gustoasa decat este in realitate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.