Autoritatile din regiunea Penza (750 km sud-est de Moscova) s-au gandit ca vor putea diminua utilizarea frecventa a injuraturilor in vorbirea curenta prin initierea unui concurs pentru cele mai inspirate lozinci care sa convinga oamenii sa evite injuraturile, relateaza in editia de marti cotidianul rus Novaie Izvestia.

Sloganele cele mai inspirate vor fi inscrise pe pancarte ce vor fi amplasate peste tot in oras, pentru a le aminti oamenilor ca mai bine ar zice un proverb sau o zicala decat o referire "la originile materne". Castigatorii concursului vor fi rasplatiti cu premii generoase in bani.

Campania impotriva injuraturilor (mat, in limba rusa) a fost declansata nu doar la Penza, ci in mai multe regiuni ale tarii, inclusiv la Moscova, iar psihologii considera ca se impun masuri mai dure, deoarece in Rusia nu s-a mai injurat atat de mult de pe vremea lui Petru cel Mare.

Guvernatorul regiunii Penza intentioneaza sa preia exemplul autoritatilor regionale din Belgorod, anuntand ca va institui amenzi pentru utilizarea injuraturilor in locurile publice.

Limbajul "colorat", propagat prin intermediul mass-media

Filologii considera insa ca lupta cu injuraturile si limbajul necenzurat ar trebui inceputa printr-o campanie in forta in mass-media. "Ideea concursului din Penza nu este un lucru rau in esenta, dar efectul va fi minim daca limbajul necenzurat nu va disparea din presa, audiovizual si literatura. De exemplu, tinerii ii citesc in special pe autorii din generatia actuala si gasesc in opera lor expresii injurioase cu duiumul", considera Leonid Koloss. In opinia acestuia, antireclama in chip de lozuici nu este capabila sa contracareze acest obicei prost.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.