Un ingredient prezent in ciocolata are proprietati anticancer si, pe viitor, ar putea fi utilizat pentru blocarea dezvoltarii celulelor cancerigene, conform unui nou studiu elaborat de oameni de stiinta americani din cadrul Universitatii din Georgetown. Potrivit studiului - preluat de agentia de presa ANI - substanta, denumita pentamer, un ingredient descoperit in cacao, determina aparitia unor proteine care par sa blocheze divizarea celulelor cancerigene.

"Exista mai multe tipuri de substante chimice in alimentele pe care le mancam, ce au efecte asupra celulelor cancerigene, iar un ingredient natural gasit in ciocolata ar putea fi una dintre ele. Trebuie sa analizam cu atentie efectul acestuia asupra celulelor cancerigene, sa aflam cum actioneaza si sa fim convinsi ca nu dauneaza sanatatii", a declarat seful echipei de cercetatori, dr. Robert Dickson.

Totusi cercetatorul american a dorit sa atraga atentia asupra faptului ca rezultatul studiului nu semnifica faptul ca persoanele care mananca ciocolata prezinta un risc redus de aparitie a cancerului sau pot trata pe aceasta cale boala de care sufera. inainte de aceasta descoperire se stia deja ca ciocolata are efecte pozitive asupra inimii. Cercetatorii de la Universitatea Harvard sustin ca acest produs contine substante chimice asemanatoare acelora care fac ca vinul si ceaiul verde sa fie recomandate pentru ameliorarea circulatiei sanguine si a tensiunii arteriale.

De efectele benefice ale ciocolatei profita si un producator german de dulciuri care a anuntat ca va scoate pe piata un sortiment ce nu numai ca te face sa te simti cu 15 ani mai tanar, dar previne si procesul de imbatranire. Adolf Andersen, din Hamburg, si doctorul Michael Kentze, de la Institutul medical din MUnchen, care au inventat impreuna reteta-minune, spun ca este vorba de un amestec de ciocolata amaruie si lapte de soia. "Ciocolata amaruie contine de trei ori mai multa cacao decat cea cu lapte, astfel incat ritmul cardiac creste, la fel ca si nivelul de serotonina, supranumita "hormonul fericirii". Persoana care consuma aceasta ciocolata se va simti astfel mai bine", explica doctorul Michael Kentze.