Noi probe in litigiul privind comoara de pe epava descoperita de compania Odyssey. Epava ar fi o nava a armadei spaniole.

Epava descoperita in mai 2007 de compania americana de explorari marine Odyssey, avand la bord 17 tone de monede de aur si de argint a caror valoare este estimata la 500 de milioane de dolari, este nava "Nuestra Senora de las Mercedes" ("Doamna Noastra a Lebedelor") a armadei spaniole, a declarat avocatul statului spaniol in litigiul cu compania americana, James Goold.

"Misterul a luat sfarsit", toate dovezile indicand ca pretioasa incarcatura a epavei descoperite de Odyssey coincide intocmai cu inventarul navei "Nuestra Se?ora de las Mercedes", a spus Goold. Juristul a mai precizat ca nava este protejata de "principiul imunitatii suverane, principiu juridic clar in SUA si in intreaga lume, care se aplica pentru toate ambarcatiunile, fie ca sunt in ape nationale, fie in ape internationale.

Chiar si numele de cod dat de americani epavei, "Black Swan" ("Lebada Neagra"), trimite la ambarcatiunea spaniola. "Nuestra Se?ora de las Mercedes" s-a scufundat in octombrie 1804, dupa o batalie navala dintre o flotila spaniola si una engleza, in largul regiunii portugheze Algarve. Cei 200 de marinari spanioli si membri ai familiilor lor care se aflau la bord au murit, iar din cauza numarului ridicat de victime locul in care se afla epava poate fi considerat un cimitir marin, sustin istorici si experti ai Ministerului Culturii de la Madrid.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.