O proteina umana ar putea sta la baza unui tratament eficace de combatere a retrovirusului care provoaca aparitia maladiei SIDA, neutralizand rezistenta patogena la medicamentele antiretrovirale, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetatorii de la Institutul american de cercetari asupra genomului uman (NHGRI) spun ca au reusit, in laborator, sa blocheze o infectie cu HIV prin dezactivarea proteinei umane ITK, activa in limfocitele T, celule cheie ale sistemului imunitar al organismului. Majoritatea tratamentelor anti-SIDA au ca tinta proteinele virusului responsabil de infectie. insa virusul HIV este capabil de mutatii multiple, proteinele vizate se modifica rapid si astfel apare rezistenta virala la tratamente, spun cercetatorii. Acestia au descoperit ca actionand asupra proteinei ITK (interleukina-2) pot bloca infectarea cu HIV a celulelor imunitare umane.

Proteina activeaza limfocitele T in mecanismul normal al raspunsului imunitar al organismului uman, a explicat doctorul Pamela Schwartzberg, de la NHGRI, coordonator al studiului. Spre deosebire de proteinele virusului HIV, proteina ITK cunoaste foarte putine mutatii si din acest motiv cercetatorii sunt foarte interesati sa dezvolte tratamente care sa o neutralizeze. Cand virusul HIV patrunde in organism, acesta infecteaza celulele limfocitare T si preia controlul asupra mecanismului de aparare, fapt care ii permite sa se reproduca. Infectia distruge sistemul imunitar, provocand aparitia SIDA - sindromul imunodeficientei dobandite. Daca proteina ITK nu este activa, virusul nu poate utiliza in mod eficace celulele T pentru a se reproduce. Doctorul Eric Green, directorul NHGRI, spune ca "decoperirea unei tinte celulare umane care poate fi dezactivata si care in acelasi timp poate bloca infectarea constituie un concept inovator si deschide calea pentri noi terapii potentiale".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.