In pardesiul sau usor ponosit, cu ochelari de vedere ieftini si cu pantofii scalciati, miliardarul arata ca un pensionar care se chinuie sa treaca peste greutatile zilnice provocate de un buget mai mult decat restrans. Insa barbatul nu e nimeni altul decat Ingvar Kamprad, singuraticul fondator suedez al Ikea.

Averea sa depaseste 30 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca este cel de-al saptelea cel mai bogat om din lume. Cu toate acestea, Kamprad, care are 81 de ani, admite ca "e cam strans la punga".
Zboara cu companii low cost, conduce el insusi un Volvo vechi de 15 ani, si si-a mobilat modesta sa casa aproape numai cu produse de la Ikea pe care, culmea! le-a asamblat chiar el.

A recunoscut ca si-a concediat frizerul sau la care apela de multi ani, dupa ce a descoperit ca se poate aranja la un altul, mult mai ieftin.

Recent, cand a sosit la o gala pentru a primi un premiu "omul de afaceri al anului", bodyguarzii de la intrare au refuzat sa-l lase sa intre pentru ca l-au vazut ca a coborat dintr-un autobuz de transport in comun.

Fost simpatizant al nazistilor, in anii imediat urmatori celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ingvar s-a autoproclamat alcoolic si a admis public ca are o problema legata de alcool. Insa tot el a afirmat ca situatia este sub control si ca se "dezintoxica" de trei ori pe an.

Dorinta sa de a economisi banii se extinde si in vizitele in strainatate, cand ajunge la Londra de exemplu preferand sa mearga cu metroul sau cu autobuzele, mai degraba decat cu taxiul.

Explicandu-si stilul de viata, Ingvar declara ca "sunt mai chibzuit asa cu banii, un fel de suedez-scotian. Ce are? Daca incep sa achizitionez lucruri luxoase nu fac altceva decat sa ii incit si pe ceilalti sa faca la fel. Este important ca liderii sa fie un exemplu. Ma uit la banii pe care i-as cheltui pentru mine si ma intreb daca toti acei clienti ai Ikea ar putea sa-si permita. Din cand in cand, recunosc, imi cumpar cate o camasa frumoasa si o cravata, plus ca mai mananc peste la restaurant".