In mai putin de zece ani, supermarketurile vor avea noi produse la raionul de mezeluri: halci de carne crescute in laborator, mai ieftina decit cea naturala si cu un impact mai redus asupra mediului.

O analiza economica prezentata la simpozionul In Vitro Meat, desfasurat in Norvegia, arata ca pentru carnea crescuta in bioreactoare nu se va plati mai mult de 3.500 de euro pe tona. Chiar daca nu se produce inca la scara industriala, pretul da sperante cercetatorilor, fiind considerat mult mai bun decit cel cu care se vinde carnea de vita in Europa.

Noul produs pare o solutie cu atit mai viabila cu cit consumul de carne se va dubla pina in 2050, dupa cum arata un raport ONU. Fermele din intreaga lume sint, la rindul lor, responsabile de 18% dintre gazele cu efect de sera emise in atmosfera, astfel incit simpozionul din tara scandinava a atras la inceputul acestei luni o varietate de oameni de stiinta, experti in mediu si industria alimentara.

“Incercam sa ne dam seama daca exista si alte tehnologii pentru a produce mincare pentru toti locuitorii planetei.

Nu doar pentru zilele noastre, ci si pentru urmatorii 10, 20, 30 de ani”, declara Anthony Bennett, reprezentant al ONU, citat de Wired.com.

Producerea de carne in vitro se bazeaza pe o metoda speciala de inginerie genetica, o practica biomedicala prin care oamenii de stiinta incearca sa creasca tesuturi animale precum oasele, pielea, rinichii sau inima.

“Pentru a produce mincarea pe care o consumam la ora actuala, se pierde intre 75 si 95% din ceea ce consuma un animal, datorita metabolismului si unor parti necomestibile, precum scheletul sau tesuturile neuronale”, spune Jason Matheny, cercetator si co-fondator al “New Harvest”, companie non-profit care promoveaza studierea carnii in vitro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.