Zeci de occidentali, intre care si femei, vin zilnic sa viziteze Marea Moschee seik Zayed din Abu Dhabi, o adevarata minune arhitectonica ce detine recorduri care ii asigura un loc in Guiness Book.

Deschisa de curand, moscheea a devenit rapid o atractie datorita numarului mare de recorduri pe care le detine. Asa cum declara una dintre coautoarele proiectului, Khawla al-Suleimani, "este a treia mare moschee din lume dupa cele de la Mecca si Medina (din Arabia Saudita), cele doua principale locuri sfinte ale islamului".

Contrar celorlalte doua, moscheea din Abu Dhabi nu este interzisa nemusulmanilor, dimpotriva. Femeile trebuie sa se drapeze insa din cap pana in picioare in lungi rochii negre – abayas – pentru a li se permite intrarea. Singura interdictie a celor nemusulmani in interiorul moscheii este de a nu atinge Coranul, aflat in toate salile de rugaciune.

Moscheea este construita in intregime in marmura de Italia, are patru minarete cu inaltimea de 107 m si 82 de domuri cu sapte dimensiuni diferite. Are 96 de coloane, dintre care 24 principale, in interior si 1.084 in exterior. Mii de pietre rare si semipretioase au fost utilizate pentru decoruri, unele incrustate in marmura. Moscheea detine un fabulos covor iranian lucrat manual, cu o suprafata de peste 6.000 de metri patrati, cel mai mare din lume.

Peste 1.200 de lucratori din regiunea Khorassan din estul Iranului au fost mobilizati doi ani pentru a tese covorul ce cantareste 45 de tone, costul sau fiind estimat la 8,5 milioane de dolari. Covorul acopera podeaua salii principale de rugaciune, unde au loc peste 9.000 de credinciosi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.