Descoperirea unei vechi cetati pe teritoriul de astazi al Siriei ar putea schimba istoria

Arheologii sirieni au dezgropat recent ruinele unui oras care dateaza de peste 6.000 de ani si despre care istoricii spun ca este cel mai vechi oras din lume. Denumit Hamoukar, dupa satul in apropierea caruia a fost descoperit, orasul era in vechime inconjurat de un zid si dispunea de un canal care-l alimenta cu apa.

Dincolo de faptul ca aceasta descoperire i-a determinat pe cercetatori sa ia in considerare o perioada mai veche pentru inceputul civilizatiei, ea a demostrat si ca primele state au luat nastere inainte de aparitia scrierii si a altor fenomene despre care pana acum se credea ca au reprezentat adevarate criterii ale aparitiei civilizatiei. In schimb, in lumina noilor descoperiri, un rol crucial par sa-l fi avut contactele dintre grupurile umane.

Cele mai vechi orase care au fost gasite, inaintea acestei descoperiri, erau situate pe teritoriul unde se afla candva vechiul Sumer (intre raurile Tigru si Eufrat, in Irakul de astazi).

Primele cercetari din zona dateaza din anii 1920-1930, insa la acea vreme arheologii nu au reusit sa descopere nici o asezare umana si au abandonat sapaturile. Cativa ani mai tarziu, expertii au revenit, insa, in regiune si au descoperit unul dintre cele mai vechi drumuri de transport folosit de drumeti si caravane, de la Ninive la Alep (de la jumatatea mileniului IV i.Hr). De aceasta data, arhelogii au decis sa mearga pana la capat cu cercetarile.

Pentru explorarea sitului de la Hamoukar a fost formata o echipa americano-siriana, condusa de McGuire Gibson, un expert de la Institutul Oriental al Universitatii din Chicago. Expeditia a fost lansata in noiembrie 1999, insa arheologii au avut nevoie de foarte mult timp pentru a pregati excavarea. Primul pas facut de experti a fost alcatuirea unei cat mai minutioase harti a zonei. Abia dupa aceea, arheologii au inceaput laborioasa munca.

Ei au descoperit mai multe asezari, intinse pe o suprafata de 250 de hectare. Daca toate aceste asezari ar fi considerate ca alcatuind un singur oras, ar insemna ca a fost descoperit un adevarat megalopolis pentru acele vremuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.