Biofizicianul Ileana Stoica face parte, alaturi de doi oameni de stiinta de la University College din Londra, dintr-un proiect european care urmareste sa creeze primul pacient virtual.

Doua saptamini, sase supercomputere din Marea Britanie, plus reteaua americana TeraGrid, una dintre cele mai ample infrastructuri dedicate cercetarii stiintifice. Cu o putere computationala echivalenta cu cea folosita pentru previziunile meteorologice pe termen lung, o echipa de cercetatori de la University College London (UCL), formata din profesorul de fizica chimica Peter Coveney si asistentii sai, biofizicianul roman Ileana Stoica si Kashif Sadiq, a reusit sa simuleze o infectie SIDA in corpul unui pacient electronic.

Este un pas-cheie al primei etape a proiectului Virtual Physiological Human (VPH), in valoare de 457 de milioane de euro, care se ambitioneaza sa creeze un „om virtual“, dedicat cercetarilor medicale. Etapa initiala, botezata ViroLab, implica cercetatori din toata Europa si pune la bataie 85 de milioane de euro.

„ViroLab, orientata spre cercetarea SIDA, a demarat acum doi ani si se va incheia la inceputul lui 2009“, povesteste Ileana Stoica pentru Cotidianul, subliniind ca nu a luat parte la proiect chiar de la inceput. „Continuarea, Virtual Physiological Human, nu a primit inca verdictul daca va fi finantata sau nu. In cazul unei unde verzi, va incepe undeva in toamna acestui an si va dura cel putin trei ani“, a schitat ea desfasurarea ulterioara a proiectului, care va inregistra costuri totale de aproximativ 457 de milioane de euro. VPH va reproduce circulatia sangvina in organismul uman, inclusiv in tesuturile cerebrale afectate sau susceptibile de leziuni, precum si felul in care cancerul macina anumite organe.

Proiectul este atit de costisitor pentru ca are nevoie de sustinere tehnologica de ultima generatie, mai explica cercetatoarea romana pentru Cotidianul. „Activitatea de la UCL este pur computationala, dorim sa punem bazele notiunii de medicina personalizata, care sa ajute doctorii sa ia decizii cu privire la tratamentele pe care pacientii urmeaza sa le primeasca, in functie de informatia genotipica specifica fiecaruia dintre ei. Practic, urmarim sa cream tratamente individualizate pentru fiecare pacient in parte“, arata Ileana Stoica scopul cercetarii la care ia parte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.