Cele doua specii isi folosesc creierii in aceeasi maniera atunci cind comunica.

Creierii oamenilor si cei ai cimpanzeilor functioneaza in mod similar atunci cind vine vorba de actul de a comunica, au descoperit cercetatorii americani de la Yerkes - Centrul National pentru Studiul Primatelor, localizat in Atlanta.

Stiind ca aria Broca, zona creierului responsabila cu articulatia cuvintelor si limbajul gestual, manifesta o activitate intensa atunci cind o persoana vorbeste sau se pregateste sa glasuiasca, oamenii de stiinta au vrut sa vada daca acest lucru se petrece si in cazul cimpanzeilor. Au folosit in acest sens tomografia cu emisie de pozitroni pentru a scana creierii unor cimpanzei implicati succesiv in doua tipuri de sarcini, informeaza “Live Science”. In primul caz, primatele gesticulau si urlau pentru a cere de mincare, iar in al doilea dadeau la schimb niste pietre pentru a-si primi portiile. Echipa din Atlanta a descoperit ca aria Broca s-a activat in creierul cimpanzeilor atunci cind au emis diverse sunete si s-au schimonosit, dar nu si cind aveau loc trocurile. S-a evidentiat astfel ca aceasta zona a creierului este legata de procesul de comunicare si in ceea ce le priveste pe rudele noastre salbatice. Studiul americanilor a fost publicat joi in revista “Current Biology”.

“Este prima oara cind cineva a masurat activitatea acestei regiuni a creierului cimpanzeilor”, a declarat Jared Taglialatela, coordonatorul echipei. “Diferenta flagranta dintre oameni si cimpanzei este ca acestia sint mai parosi decit noi”, a continuat el, convins ca noua descoperire aduce si mai aproape cele doua specii, care isi impartasesc ADN-ul in proportie de peste 95%. “Deosebirile sint de proportie, nu de procese, din moment ce creierul cimpanzeilor este de trei ori mai mic decit al nostru”, a mai spus Taglialatela.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.