Traditia chinezilor de a "cosmetiza" fotografii in scopuri propagandistice nu este noua, insa in zilele lui Mao putini erau cei care stiau adevarul.

Insa acum, un ziar chinez a fost nevoit sa-si ceara scuze cititorilor sai, dupa ce s-a descoperit ca o fotografie celebra, cu numeroase premii, era, de fapt, un fals.

Fotografia infatiseaza o turma de antilope tibetane care alearga nestingherite pe sub sinele controversatei cai ferate Qinghai-Tibet. Imaginea fabricata a fost data publicitatii in 2006, ca fiind autentica, de catre agentia de presa a statului, Xinhua, care dorea astfel sa mai inchida gura criticilor care acuzau trenul de mare viteza ca are un impact periculos asupra si asa periclitatei faune din Tibet. In 2006, postul de televiziune national chinez (CCTV) a declarat ca imaginea e "cea mai memorabila fotografie a anului".

Falsificarea imaginii a iesit la iveala numai dupa ce cativa utilizatori de internet foarte atenti, fotografi amatori, au pus la indoiala autenticitatea fotografiei pe un site specializat, relateaza un cotidian britanic. In final, dupa multe zvonuri si acuzatii, fotograful Evening News, Liu Weiqiang, a fost nevoit sa recunoasca faptul ca celebra imagine nu era altceva decat un colaj din doua fotografii distincte, care au fost pur si simplu suprapuse.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.