Biochimistii englezi au pus la punct un gel care va inchide ranile fara sa mai lase vreo urma in locul vatamat.

Uleiurile sau plasturii care grabesc cicatrizarea ranilor vor avea in curind un concurent greu de invins. Este vorba despre un nou gel care ajuta la inchiderea ranii fara sa mai lase cicatrice pe piele, accelerind in acelasi timp vindecarea. Pe linga avantajele estetice, medicii mai spun ca noul gel va ajuta la refacerea ranilor de la nivelul organelor interne (de la leziunile ficatului provocate de consumul excesiv de alcool la traumele lasate de operatiile abdominale). Gelul a fost descoperit in laboratoarele Universitatii din Bristol, ai carei cercetatori au demonstrat ca, „prin suprimarea genelor care actioneaza in mod normal pentru vindecarea celulelor, ranile se pot vindeca mai repede, reducind suprafata cicatricei“, releva comunicatul de presa al universitatii.

„Stim de ceva vreme ca tesuturile se pot vindeca fara cicatrice. In momentul in care operau mici taieturi asupra embrionilor, specialistii in biologia dezvoltarii au observat ca tesutul se refacea perfect fara sa lase vreo urma in locul vatamat“, spune biochimistul Paul Martin, coordonatorul studiului, intr-un interviu radiofonic acordat emisiunii „Health Check“ de la BBC. Potrivit profesorului din Bristol, cercetarile embriologice sugereaza ca vindecarea embrionilor nu depinde strict de reactiile inflamatorii provocate de celulele albe. Or, leucocitele sint responsabile nu doar de anihilarea bacteriilor, ci contribuie si la formarea cicatricelor. De aici ideea de a stopa, la nivel genetic, interventia celulelor albe, vinovate pentru cicatricele inestetice ramase in urma refacerii pielii traumatizate.

Chiar daca reactiile inflamatorii declansate de celulele albe fac parte dintr-un proces natural de vindecare, Paul Martin crede ca blocarea acestui mecanism biologic este posibila in zilele noastre. „Acest proces s-a nascut in urma selectiei evolutioniste pentru ca, daca n-ar fi fost aceste reactii inflamatorii, am fi fost condamnati la moarte. Fara bariera protectiva creata prin cicatrizare, microbii ne-ar fi invadat corpul lasindu-ne prada mortii aduse de septicemie“, precizeaza biologul englez. Pe linga rolul imunitar, inflamatia tesutului traumatizat are si efecte mai putin dorite. Si nu e vorba doar de urmele epidermice neplacute ochiului, dar si despre cicatricele organelor interne, care impiedica functionarea lor normala. Un exemplu sint fibrozele ficatului, care se traduc prin ingrosarea exagerata a tesutului. Aceste efecte colaterale vor putea fi inlaturate, in scurta vreme, prin blocarea cicatrizarii. Aceasta interventie nu mai este in prezent letala, de vreme ce infectiile pot fi combatute cu ajutorul antibioticelor, puncteaza Martin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.