Celebrul tablou Gioconda, expus la muzeul Luvru din Paris, prezinta o "curbura importanta de 12 mm" care ar putea duce la o fisura, au anuntat miercuri cercetatorii de la Poitiers care au studiat pictura, potrivit AFP.

Echipa de cercetatori de la universitatea Poitiers a dezvaluit miercuri jurnalistilor bilantul unui test al tabloului efectuat in 2005. Suportul din lemn de plop pe care a pictat Leonardo da Vinci prezinta o curbura importanta de 12 mm intre punctul cel mai jos si punctul cel mai inalt, au explicat cercetatorii.

Acestia au adaugat ca, in partea inferioara exista "zone foarte tensionate in flexiune", care ar putea cauza o fisura, daca nu sunt tinute sub control.

Reprezentantii muzeului Luvru au cerut cercetatorilor sa inspecteze tabloul, deja fisurat sub stratul de vopsea, inaintea de a-l muta intr-o alta sala a muzeului, in martie 2005.
Cercetatorii au realizat un model al celor doua fete ale tabloului conform unui principiu al proiectiei unei surse luminoase, care le-a permis sa vada reliefurile imaginii.

In noiembrie anul trecut, cercetatorii au reanalizat tabloul. "Nimic nu s-a miscat" de trei ani, a asigurat Jean-Christophe Dupre, un membru al echipei de cercetatori.

"Dar trei ani nu inseamna nimic pe o scara de 500 de ani. Noi am furnizat conservatorilor instrumentele necesare pentru a controla suportul dar nu stim nimic despre evolutia situatiei", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.