Avioane robotizate vor survola spatiul aerian pentru a intelege mai bine uraganele, pentru a urmari mai indeaproape topirea ghetarilor si pentru a alerta mai eficient cind tsunamiul se apropie de coasta.
Aparatele de zbor conduse fara asistenta umana se vor pune in cel mai scurt timp in slujba oamenilor de stiinta, care incep sa le prefere atunci cind misiunile devin prea periculoase sau prea dificile pentru piloti. Desi folosite de ceva vreme in scop strict militar, avioanele fara pilot in cabina au inceput sa fie adaptate tot mai mult si pentru uz stiintific.

Administratia Nationala a Oceanelor si a Atmosferei din SUA (NOAA), care a investit deja trei milioane de dolari in aceasta tehnologie, este convinsa ca va putea astfel revolutiona monitorizarea planetei, anunta BBC News. „O buna bucata din atmosfera ramine aproape neobservata. Aparatele conduse de roboti sint o solutie pentru aceasta problema si vor deveni omniprezente in urmatorul deceniu“, spune Marty Ralph, cercetator in echipa NOAA. Avioanele neinsufletite vor avea de dus la bun sfirsit misiuni dintre cele mai ingrate: sa prezica intensitatea unui uragan in plina desfasurare, sa spuna pe nerasuflate cit de repede se topeste pe timp de vara gheata arctica si sa stie cu precizie atunci cind furtunile pacifice navalesc spre coasta vestica a SUA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.