Doi cercetatori americani au venit cu o teorie absolut noua si suprinzatoare menita sa explice misterioasa disparitie a dinozaurilor, relateaza publicatia britanica "Daily Mail".
Potrivit lui George si Roberta Poinar, disparitia uriaselor reptile s-ar datora tantarilor, insecte cunoscute pentru nefericitul dar de a transmite bolile de la o vietate la alta. Ipoteza americanilor, care explica de ce dinozaurii au disparut treptat, in cateva sute sau chiar mii de ani, nu exclude insa posibilitatea ca si vreo catastrofa sa fi contribuit la pieirea reptilelor.

Pana acum, teoria cea mai raspandita cu privire la disparitia dinozaurilor sustinea ca vina o poarta un asteroid care s-a prabusit pe Pamant in urma cu 35 de milioane de ani. Doi cercetatori americani, George si Roberta Poinar, au gasit insa o alta explicatie: potrivit acestora, responsabili de extinctia uriaselor reptile ar fi chiar minusculii tantari. Acestia, impreuna cu alte insecte aparent inofensive ar fi condus la disparitia dinozaurilor prin transmiterea bolilor, dar si prin modificarea treptata a naturii vietii vegetale. Insectele polenizatoare ar fi ajutat la raspandirea plantelor cu flori, care au castigat treptat teren in detrimentul tipului de vegetatie care predomina in acele timpuri si care constituia hrana de baza a dinozaurilor. Atunci cand dinozaurii ierbivori au inceput sa scada numeric din cauza lipsei hranei, au intrat evident in declin si pradatorii acestora, dinozaurii carnivori. Aceasta teorie, relateaza "Daily Mail", are meritul de a explica de ce extinctia dinozaurilor a fost un proces atat de indelungat, care s-a produs in decursul mai multor sute sau chiar mii de ani. Totusi, George Poinar, profesor de zoologie la Oregon State University, nu exclude posibilitatea ca disparitia dinozaurilor sa fi fost grabita de o catastrofa precum caderea unui asteroid sau a unei comete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.