Cu 40.000 de euro, occidentalii isi pot cumpara un apartament pe care sa il amplaseze pe bloc sau in parc.

Citiva studenti traiesc, de doi ani, intr-un sat-experiment asezat in mijlocul unuia dintre parcurile muncheneze. Ei au pus astfel in practica ideea de arhitectura mobila a profesorului Richard Horden, doar una dintre viziunile „caselor plimbatoare“ care suscita in prezent interesul si imaginatia designerilor.

Semne timide ale curentului exista si in Romania: pentru 50.000 de euro, doritorul isi alege un model de casa, iar numeroasele companii din domeniu aduc constructia pe parti si o asambleaza chiar si numai intr-o zi. Arhitectii din Occident au mers insa cu multi pasi inainte: casa mobila este si compacta, iar ea poate fi asezata oriunde, atit timp cit locuitorul ei are autorizatie.

Arhitecta Jennifer Siegal, din California, a venit si cu un termen pentru clientii acestor constructii: noii nomazi. Iar arhitectura este cu un pas in urma, mai crede ea, citata de „The Guardian“: „Lucram si traim inca intr-un mod din ce in ce mai avansat, in timp ce cladirile noastre ramin statice si grele. Masinile sint inteligente, hainele la fel, dar casele continua sa fie niste cutii inapoiate“. Ea da drept exemplu festivalul din Nevada, „Burning Man“, unde comunitati de 40.000 de oameni se formeaza in mijlocul desertului, pentru citeva saptamini, si dispar apoi fara urma. Cea mai impresionanta comunitate de nomazi recenti o reprezinta insa pensionarii care traiesc in rulote.

In acest sens, designerul german Nils Moormann este foarte mindru de creatia sa, Walden, o structura din lemn de 6,5 metri lungime si doar un metru latime, cu sectiuni special dedicate pentru petrecerea timpului liber, de la ustensile de gratar pina la pat si zona de relaxare. „Este perfect pentru iesirile in natura“, povesteste Moormann. „Chiar daca pare mai mult o joaca decit un produs bun de comercializat, Walden constituie o renegociere a spatiului folosit pentru noi si cel de afara. Cit spatiu de interior ne trebuie, pina la urma, daca beneficiem de acela din exterior?“, intreaba si autorul articolului din cotidianul britanic, Steve Rose.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.