Una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste ale antichitatii a devenit de curind subiect de scandal, dupa ce un intelectual bulgar a afirmat ca "legenda greceasca" a imaginarului muzicant Orfeu nu este citusi de putin greceasca. Cel putin la fel de faimoasa ca "Romeo si Julieta" lui Shakespeare, tragica poveste a lui Orfeu si a superbei Euridice este, in opinia arheologului Nikolai Ovharov, strict bulgareasca.

"Orfeu a trait in Bulgaria" acum mai bine de 2.500 de ani, spune Ovharov. "Grecii afirma ca ar fi trait in Grecia, dar nu este adevarat, asa ceva este pur si simplu nationalism grecesc", adauga el. In vara anului trecut, Ovharov a condus o expeditie arheologica in sudul Bulgariei, pretinzind ca a reusit sa localizeze si sa identifice mormintul lui Orfeu.
Alexandra Christopoulou, de la Muzeul National de Arheologie din Atena, a catalogat drept "propaganda" spusele lui Ovharov. "Eroii greci sint asumati tot timpul de catre diverse natiuni. S-a intimplat cu Alexandru cel Mare, iar acum cu Orfeu. Bulgaria nici macar nu exista la acea vreme", a declarat ea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.