Una dintre speciile foarte numeroase de giste salbatice a fost, in secolul al XlX-lea, gisca gulerata. In urma disparitiei aproape totale a ierbii de mare din Marea Nordului, numarul acestora a scazut vertiginos, astfel incit, in 1937, intregul efectiv al speciei era apreciat la mai putin de 10.000 de exemplare. In citeva decenii, gistele gulerate si-au schimbat obiceiurile alimentare, hranindu-se in prezent cu cereale (iarba de mare aproape ca a disparut in urma atacului unui specii de plante parazite). In prezent ele numara 30.000 de exemplare.

80% din masa vegetala consumata de gistele salbatice este eliminata. De altfel, cercetarile au dovedit ca in zonele frecvent cautate de gistele salbatice, productia vegetala este mai viguroasa, respectiv sporita prin efectul fertilizant al gunoiului.

Gistele salbatice viziteaza acelasi loc de hranire la intervale de aproximativ cinci zile, timp necesar pentru refacerea vegetatiei.

In urma stationarii pe o perioada de trei luni a 200 de giste salbatice pe un teren agricol, pentru fiecare mp au revenit 500 g gunoi si nu s-au putut constata efecte negative.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.