Numit de unii specialisti "Geniul idiot", iar de altii "Omul-creier", americanul George Finn a reusit sa socheze intreaga lume cu puterile nebanuite ale mintii sale. Cazul lui, geniul care suferea de o forma rara de autism si era obsedat de calcularea la nesfπræit a datelor din calendar, i-a inspirat pe realizatorii celebrului film "Rain Man", relateaza CBS News. Recent, Finn s-a intrecut in calcule aproape imposibile pentru o minte omeneasca alaturi de britanicul Daniel Tammet, un alt caz-fenomen, asemanator cu al lui.

Stiinta moderna si-a recunoscut limitele in øntelegerea "bolii" care il transformase pe George Finn dintr-un caz comun de retardat psihic in geniul secolului, recunoaæte doctorul V.S. Ramachandran, de la Centrul pentru Studierea Creierului din California. Oamenii de ætiinta au fost pur æi simplu socati cπnd, in 1983, George Finn raspundea fara sa stea pe ganduri "vineri", la intrebarea "in ce zi a saptamanii a picat 13 august 1911".Cazul lui a revolutionat medicina, starnind vii controverse in anii ’90. Poreclit "Omul-creier", Finn este han-dicapat mintal, suferind de o forma severa de autism. In ciuda acestei afectiuni, "undeva in creierul sau, exista o insula sclipitoare de genialitate", a declarat æi doctorul Safer.

'Boala' lui Finn se manifesta prin nevoia obsesiva de a calcula absolut tot, de a memora numere æi de a face asocieri intre cifre. De exemplu, George a fost øntrebat de psihologi cπt face "31 x 31 x 31 x 31". George a aflat rezultatul, 923.521, øn mai putin de o secundå. Finn a raspuns: "Nu stiu, dar pur æi simplu calculez. Oricum e fantastic sa pot raspunde la ceea ce m-ati øntrebat".

Inspirat din povestea vietii lui Finn, filmul "Rain Man" i-a adus consacrarea lui Dustin Hoffman care a jucat rolul "geniului idiot" alaturi de Tom Cruise.
Recent George, poreclit si 'Omul care nu uita' s-a øntπlnit cu un alt caz-fenomen, asemånåtor cu al lui, englezul de 27 de ani Daniel Tammet. Provocati de cercetatori sa calculeze cu exactitate zecimalele numarului "Pi", cele doua genii au recitat in ordinea corecta nu mai putin de 22.514 cifre din acesta, lucru fara precedent øn istoria omenirii.

Daniel Tammet sustine ca poate vedea in culori "toate numerele pana la 10.000" si ca atunci cand calculeaza, el imbina de fapt culorile pe o paleta extrem de variata. "Fiecare numar are textura lui, culoarea lui, forma lui si chiar viata lui plina de sentimente", a declarat Tammet.

Ce este autismul?

Aceasta afectiune a sistemului nervos central impiedica dezvoltarea armonioasa a intregului organism.
Autismul se manifesta prin incapacitatea de a interactiona cu mediul inconjurator, de a comunica, de a participa activ la acte sociale. Pentru unii psihologi, autismul este boala "celor singuri in propriul trup", care nu se pot manifesta sau interactiona cu ceilalti.


'Rain Man', povestea unui retardat genial

Dupa difuzarea unui material cu George Finn, øn 1983, in cadrul emisiunii "60 de minute" de pe CBS, viata acestuia a luat o intorsatura cu totul si cu totul neobisnuitå. Considerat pana atunci un "retardat", Finn a devenit in scurt timp una dintre personalitåtile de prim-rang din SUA. Mai ales ca pentru a interpreta cat mai bine rolul, Dustin Hoffman petrecea ore in sir in compania "Omului-creier" si se juca numarand si calculand impreuna cu acesta.