Numit de unii specialisti "Geniul idiot", iar de altii "Omul-creier", americanul George Finn a reusit sa socheze intreaga lume cu puterile nebanuite ale mintii sale. Cazul lui, geniul care sufe­rea de o forma rara de autism si era obsedat de calcularea la nes­fπræit a datelor din calendar, i-a inspirat pe realizatorii celebrului film "Rain Man", relateaza CBS News. Recent, Finn s-a intrecut in calcule aproape imposibile pentru o minte omeneasca alaturi de britanicul Daniel Tam­met, un alt caz-fe­nomen, asema­nator cu al lui.

Stiinta moderna si-a recunoscut li­mi­tele in øntelege­rea "bolii" care il transformase pe Geor­­ge Finn dintr-un caz co­mun de re­tardat psihic in geniul se­colului, re­cu­noaæte doctorul V.S. Rama­chan­dran, de la Cen­trul pentru Stu­­die­rea Creie­ru­lui din Cali­for­­nia. Oa­menii de ætiinta au fost pur æi simplu so­cati cπnd, in 1983, Geor­ge Finn ras­pun­­dea fara sa stea pe gan­duri "vi­­neri", la in­tre­barea "in ce zi a sapta­­ma­­nii a picat 13 august 1911".Cazul lui a revo­lutionat medicina, starnind vii controverse in anii ’90. Poreclit "Omul-cre­­ier", Finn este han-di­capat mintal, su­fe­rind de o forma se­vera de autism. In ciuda acestei afecti­uni, "undeva in cre­­ierul sau, exista o insula sclipitoare de genialitate", a de­cla­rat æi doctorul Safer.

'Boala' lui Finn se manifesta prin ne­voia obsesiva de a calcula absolut tot, de a me­mora numere æi de a face aso­ci­eri intre cifre. De exemplu, George a fost øntrebat de psihologi cπt face "31 x 31 x 31 x 31". George a aflat rezultatul, 923.521, øn mai putin de o secun­då. Finn a ras­puns: "Nu stiu, dar pur æi simplu cal­­­culez. Ori­­­­cum e fantastic sa pot ras­pun­de la ceea ce m-ati øntrebat".

Inspirat din povestea vietii lui Finn, filmul "Rain­ Man" i-a adus con­sa­crarea lui Dus­tin Hof­fman care a jucat ro­lul "geniului idiot" ala­­turi de Tom Cruise.
Recent George, po­reclit si 'Omul ca­re nu uita' s-a øntπlnit cu un alt caz-feno­­men, asemånåtor cu al lui, englezul de 27 de ani Daniel Tam­met. Pro­vocati de cer­­cetatori sa calcu­­leze cu exactitate ze­cimalele nu­marului "Pi", cele doua genii au recitat in ordinea corecta nu mai putin de 22.514 cifre din acesta, lucru fara pre­cedent øn istoria omenirii.

Daniel Tammet sustine ca poate ve­­­dea in culori "toa­­te numerele pana la 10.000" si ca atunci cand calculeaza, el imbina de fapt culorile pe o paleta extrem de variata. "Fiecare nu­­mar are textura lui, culoarea lui, forma lui si chiar viata lui plina de sentimente", a de­clarat Tammet.

Ce este autismul?

Aceasta afectiune a sistemului nervos central impiedica dezvoltarea ar­monioasa a intregului or­ganism.
Autismul se ma­nifesta prin incapacitatea de a interactiona cu me­diul inconjurator, de a comunica, de a participa activ la acte so­­ciale. Pen­tru unii psihologi, autis­mul este boala "celor singuri in propriul trup", care nu se pot manifesta sau interactiona cu cei­lalti.


'Rain Man', povestea unui retardat genial

Dupa difuzarea unui material cu George Finn, øn 1983, in cadrul emisiunii "60 de minute" de pe CBS, viata acestuia a luat o intorsatura cu totul si cu totul neobisnuitå. Considerat pana atunci un "retardat", Finn a devenit in scurt timp una dintre perso­nali­tåtile de prim-rang din SUA. Mai ales ca pentru a interpreta cat mai bine rolul, Dustin Hoffman petrecea ore in sir in compania "Omului-creier" si se juca numarand si calculand impreuna cu acesta.