Din 18 iunie 1995, Hira Ratan Manek s-a hranit doar cu apa si razele soarelui, consumand ocazional cafea, ceai sau lapte batut pentru a nu-si neglija musafirii. Furculitele si lingurile folosite pentru a servi mancarea au fost inlocuite de pensionarul indian cu privitul, modalitate prin care acesta se alimenteaza cu energie solara.

Tehnica pe care o foloseste Hira este veche de mii de ani, fiind intalnita si la grecii antici sau preotii egipteni. Cu toate acestea, practica este controversata, multi oameni de stiinta sustinand ca privitul soarelui, chiar si perioade scurte de timp, poate cauza orbirea. "Ma uit relaxat la soare cand rasare si cand apune. Soarele este cel mai bun medicament. Am minte si corp sanatoase fara niciun cost", a explicat indianul. Privitul soarelui este adesea practicat cu picioarele desculte, in contact direct cu pamantul. Cand a fost intrebat de site-ul www.pravda.ru cum reuseste sa supravietuiasca fara mancare, Hira a afirmat ca ceea ce mancam noi in mod normal este o sursa secundara de energie, soarele oferind mai multe beneficii organismului uman.

Indianul Hira, de profesie inginer mecanic, nu este singurul care se hraneste cu energie solara. Nikolai Dolgoruky, dintr-un sat din Ucraina, se autointituleaza "mancator de soare". Ucraineanul, in varsta de 40 de ani, este energic si binedispus asemenea unui adolescent de 14 ani, gratie solarului regim alimentar. Prin modul in care se hranesc si supravietuiesc, cei doi barbati ar putea fi inscrisi pe buna dreptate in regnul vegetal, alaturi de plante sau arbori.