Filmul "Hitler's Hit Parade" este ca o calatorie prin culoarele memoriei, comenteaza CNN. Aceasta productie suprapune melodiile romantice ale vremii crimelor de razboi si altor brutalitati astfel incat spectatorii oscileaza de la interes la groaza.

Acest colaj tulburator de muzicaluri, filmulete, desene si reclame din timpul Celui de-al Treilea Reich contine si fragmente color - ceea ce reprezinta o raritate. Acestea ilustreaza cum nazistii au apelat la diverse segmente de divertisment pentru a-si promova ideologia criminala si pentru a intari ideea de "normalitate" in timpul cosmarului regimului lui Hitler. Productia, care dureaza 75 de minute, este regizata de Oliver Axer si Susanne Benze, si a avut premiera la New York, dupa ce nu a beneficiat decat de proiectii limitate in Germania. Filmul este de fapt un studiu provocator al tehnicilor de propaganda, o explicatie partiala la fenomenul de sustinere in masa a germanilor fata de Hitler.

Portretizandu-se ei insisi ca protectori ai traditiilor germane si ai continuitatii istorice, nazistii au promis lege, ordine si respect national intr-o vreme in care lumea era deznadajduita de criza economica in care se afla. Atunci a venit la putere Hitler, in 1933. Divertismentul tipator si stralucitor a permis germanilor sa uite de realitatile crude ale totalitarismului. Cantecele intonate de germani, promovate de industria muzicala, contineau cuvinte "cheie" ca "soarta" si "patrie" si serveau ca unelte psihologice pentru a intari confortul maselor.

Aluziile la disciplina si supunere erau reflectate in melodii populare asa-zis "inofensive" care aveau titluri ca "Nu intreba cum, nu intreba unde!", "Nu-l lasa sa te plictiseasca!" si "Orice in viata este trecator!". O diva a momentului, Zarah Leander, canta "stiu ca se va intampla un miracol intr-o zi si mii de povesti vor deveni realitate" referindu-se la un moment dat, tangential si "intamplator" la "armele minune" din arsenalul lui Hitler despre care se zvonea ca vor invinge dusmanii.

"Divertismentul s-a dovedit a fi mult mai eficient decat propaganda pentru sprijinirea regimului. Unii fredonau "Eternal Spring", se amuzau cu filmele lui Heinz Ruehmann, cantau in cor "Lumea nu se va prabusi" si pentru ei lumea parea a fi intacta " a scris Moshe Zimmermann in ziarul Sueddeutsche Zeitung.

De la romantism la militarism

"Hitler's Hit Parade" (care are subtitrari in germana si engleza) nu are comentarii adaugate imaginilor. Nu s-au folosit frazele "cheie" ale nazistilor care prefatau diversele segmente in care era idealizata societatea Celui de-al Treilea Reich.

Totusi, sunt utilizate versurile a douazeci de cantece renumite pe atunci, care sunt folosite acum pe post de comentarii ironice ale politicilor sinistre care impulsionau expansiunea industriala pentru razboiul care batea la usa, promovau sanatatea maselor, cersterea natalitatii, anti-semitismul, exercitiile militare si adularea lui Hitler.

Filmul arata de fapt "cat de periculoasa poate fi starea generala a unei ere, cat de aparent "atragatoare" si "ademenitoare"", a declarat co-regizorul Axer. Acest film se doreste a servi ca avertisment "in recunosterea adevarului, a intelesurilor ascunse inainte de a crede" in noua lume eroica promisa de retorica nazista.

Intercalate cu balade dulcege si cantece sentimentale de dragoste, in productiile naziste erau prezentate imagini ale unor gimnaste blonde, ale unor masini germane pe sosele noi, fabrici de otel, un medic care incurajeaza un cuplu sa aiba copii, Hitler relaxandu-se la casa sa de la munte si apoi incurajand demonstratiile maselor si tinerii soldati nazisti care se antreneaza.

Aceste imagini devin treptat din ce in ce mai mobilizatoare. Intr-o secventa despre "femeile noastre" se arata cum intr-un sat, o femeie germana si un barbat slav sunt rasi in cap in fata tuturor pentru ca aveau o relatie interzisa de legile rasiale ale nazistilor.

Acompaniat de un cantec de dragoste, "O stea cade din Rai", documentarul arata caricaturi anti-semite ale evreilor, imagini filmate ale ghetourilor in care oamenii poarta insigne cu Steaua lui David pe haine.

Avand deasupra sloganul publicitar "milioane de germani merg cu trenul", care promoveaza calatoriile de placere, sunt prezentate trenuri de marfa pline cu oameni care se duc spre Auschwitz, iar sloganul "luati trenul pentru a calatori prin tara" insoteste imaginile unor detinuti evrei intr-un lagar de concentrare.

In acordurile melodiei "Cand lumina va straluci din nou", filmul prezinta imagini ale unor germani care fug spre buncare pentru a scapa de bombe. Brusc, imaginea devine color si arata scene cu orase bombardate si cu mormane de cadavre care fumega.

"Germania trezeste-te!", un alt slogan al nazistilor, serveste ca titlu de capitol pentru un capitol din film care arata cum detinutii sunt eliberati din lagarele mortii, supravietuitori scheletici, un cap de om prezervat intr-un borcan dintr-un laborator al nazistilor dedicat experimentelor.

Ultima scena a filmului reprezinta un baietel cu o insigna a armatei americane prinsa de tricoul jerpelit. Copilul zambeste printre lacrimi in timp ce este salvat dintr-un lagar al mortii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.