Femeile traiesc in general mai mult decat barbatii pentru ca inima lor ramane la fel de puternica, chiar daca imbatranesc, releva un studiu efectuat recent si citat de ziarul "The Scotsman". Cercetatorii au descoperit ca inima unui barbat sanatos pierde intre 20 si 25% din puterea de pompare a sangelui intre 20 si 70 de ani, in timp ce in cazul unei femei sanatoase in varsta de aproximativ 70 de ani, puterea de pompare ramane aceeasi ca in urma cu 50 de ani. De aceea, profesorul David Goldspink, seful echipei care a facut aceasta descoperire, subliniaza faptul ca barbatii trebuie sa faca de-a lungul vietii exercitii regulate, care sa-i ajute sa compenseze pierderea naturala a celulelor din inima.

El a mai precizat ca inima unui barbat sportiv, cu o varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani, ar putea fi mult mai puternica decat a unui barbat inactiv in varsta de 20 de ani. "Aceasta dramatica diferenta intre cele doua sexe, pe masura ce acestea inainteaza in varsta, explica de ce in general femeile traiesc mai mult decat barbatii", a precizat profesorul Goldspink, de la Universitatea John Moores din Liverpool. "In cadrul studiului nostru nu am luat in calcul decat personele sanatoase, iar concluzia noastra este clara: inima barbatilor isi pierde din vigoare, intre 20 si 70 de ani, in vreme ce femeilor nu li se intampla acest lucru", a mai precizat specialistul. Studiul, la care au participat 250 de barbati si femei cu varsta intre 18 si 80 de ani, a mai descoperit ca fluxul de sange din muschi si brate scade mai de timpuriu la barbati si, invariabil, la menopauza in cazul femeilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.