Cel mai puternic laser din lume - European Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele - va costa 1,5 miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de euro), se arata in hotararea de guvern prin care s-au aprobat indicatorii economici pentru investitie.

Finantarea constructiei de la Magurele "se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeana (...), si de la bugetul de stat". Contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20%, anunta in urma cu o saptamana Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

Unul din cele mai puternice lasere din lume, construit langa Bucuresti

In Monitorul Oficial a fost publicata miercuri, 11 iulie, Hotararea de Guvern prin care se aproba indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)".

Valoarea totala a investitiei, inclusiv TVA, este 1,47 miliarde de lei, scrie romanialibera.ro.

Laserul care se va construi la Magurele face parte din proiectul Extreme Light Infrastructure, al carui obiectiv este construirea unui laser mult mai puternic decat cele existente deja, care va incerca sa atraga particulele din vacuumul spatiu-timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.