China intentioneaza sa trimita un echipaj pe Luna pana in 2025.

Dupa ce au cucerit economia mondiala, chinezii au pus ochii pe o noua tinta: Luna. Intr-un document eliberat la sfarsitul anului, China si-a expus pe larg ambitiile spatiale pentru viitorul apropiat.

Oficiali ai Chinei au mai vorbit despre acest obiectiv, dar documentul reprezinta primul angajament oficial al Guvernului chinez in aceasta privinta. Desi nu s-a anuntat un orar concret pentru organizarea si inceperea operatiunilor, cercetatorul sef al programului de explorari spatiale, Ye Pejian, a declarat anul trecut ca misiunea ar avea loc in 2025.

NASA profita de ambitiile Chinei pentru a reaprinde interesul pentru acelasi gen de programe in SUA. Michael Griffin, fost administrator NASA, este ingrijorat ca SUA isi va pierde suprematia in domeniul explorarilor spatiale, conform io9.com.

"China intelege ce inseamna sa fie o mare putere. Este un competitor al nostru si imi fac griji in legatura cu viitorul natiunii noastre daca nu suntem - si nu suntem vazuti ca - un lider al lumii. Cand chinezii ajung pe Luna si noi nu mai putem, nu vad de ce orice alta natiune ar vedea in SUA un lider al lumii", a explicat Griffin la o intalnire NASA in septembrie 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.