Cercetatorii de la NASA au dovezi potrivit carora unele particule de ADN din meteoriti au fost create in spatiu, ceea ce alimenteaza teoria ca un "set" de particule create deja in spatiu si aduse pe Pamant de meteoriti si comete au stat la originea vietii.

"Oamenii au descoperit componente ADN in meteoriti din anii 1960, dar cercetatorii nu erau siguri daca aceste particule au fost create in spatiu sau in urma contactului cu viata terestra", a spuns Michael Callahan, de la Centrul Goddard al NASA.

"Pentru prima data avem trei linii de dovezi care ne dau incredere ca aceste blocuri de ADN au fost create in spatiu", spune cercetatorul, potrivit MEDIAFAX.

Descoperirea urmeaza altor dovezi care arata ca in interiorul asteroizilor si cometelor se pot crea blocuri cu molecule biologice esentiale. Anterior, oamenii de stiinta au descoperit aminoacizi in mostre ale cometei Wild 2 din misiunea Stardust si in alti meteoriti bogati in carbon.

In noua cercetare, echipa de la NASA a lucrat cu mostre din 12 meteoriti bogati in carbon, dintre care 9 au fost recuperati din Antarctica. Cercetatorii au descoperit adenina si guanina, componente ale nucleobazei ADN-ului, dar si hipoxantina si xantina, care nu se gasesc in ADN, dar sunt folosite in alte procese biologice.

In doi dintre meteoriti, cercetatorii au descoperit pentru prima data urme ale unor molecule relationate cu nucleobaza: purine, 2,6 diaminopurine si 6,8 diaminopurine, ultimele doua dintre acestea nefiind folosite aproape deloc in biologie.

Aceste molecule care au legatura cu nucleobazele furnizeaza primele dovezi ca elementele din componenta meteoritilor provin din spatiu si nu din interactiunea cu viata terestra.

Echipa de cercetatori a analizat si o mostra de 8 kilograme de gheata din Antarctica, folosind aceleasi metode de la analiza meteoritilor. Cantitatea de nucleobaze din gheata era mult mai mica decat cea din meteoriti, ceea ce dovedeste ca elementele nu au sursa terestra.

Cercetatorii au descoperit ca nucleobazele au fost produse in urma unor reactii non-biologice, ceea ce sprijina ideea ca acestea sunt extraterestre.

Citeste si:
Cei care au murit în incendiul de la Neamț nu pot fi indentificați...
Persoanele care au murit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.