O partea a ochiului a fost crescuta in laborator, pavand drumul catre un viitor succes in transplantele de retina, oferind sperante milioanelor de oameni orbi.

Retina, filmul sensibil la lumina, crucial vederii, a fost produs in laporatoarele japoneze, aceasta fiind decalrata un adevarat succes pentru lumea medicala.

Cercetatorii japonezi au folosit celule stem goale, care au posibilitatea de a se transforma in orice fel de celula. La acestea, s-au adaugat un amestec de protein si substante chimice pentru a determina celulele stem sa se transforme in parti ale unui ochi.

Cu toate ca retina rezultata nu s-a maturizat complet, aceasta a ajuns la stadiu unei retine a copilului inainte de nastere. Oamenii de stiinta nu au demostrat inca daca aceste retine functioneaza sau nu.

Cu toate astea, expertul Robin Ali, profesor la Universitae din Londra este foarte optimist. “Este o realizare uimitoare”.

El este de parere ca testele pe oameni vor putea fi facut in maxim cinci ani, iar in cel mult 10 – 20 de ani, aceste retine sintetice vor putea reda vederea oamenilor orbi.

Pe viitor oamenii de stiinta cred ca o astfel de retina sintetica va putea fi creata din celule aflate in propira noastra piele, fara ajutorul celulelor stem

Inima umana, creata in laborator


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.