O militanta pentru drepturile omului este in greva foamei de zece ani, in semn de protest fata de o lege ce sporeste puterile fortelor armate in nord-estul Indiei.

Irom Chanu Sharmila, 38 de ani, supranumita 'Doamna de fier din Manipur', a inceput greva foamei pe 2 noiembrie 2000, dupa ce a fost martora la moartea a zece persoane, ucise de armata intr-o statie de autobuz, relateaza AGERPRES.

Ea a fost arestata la putin timp dupa ce a inceput actiunea de protest, pentru tentativa de sinucidere, si trimisa la spitalul unei inchisori, unde este alimentata cu forta, prin perfuzii, de trei ori pe zi.

Eliberata prin hotararea unor tribunale locale, aceasta a reluat greva foamei, fiind arestata din nou. In prezent, Irom Chanu este detinuta la Spitalul Jawarharlal Nehru din Imphal, capitala statului Manipur, informeaza MEDIAFAX.

  • Potrivit Daily Telegraph, protestul ei vizeaza abrogarea legii privind acordarea de puteri speciale fortelor armate, adoptata in 1990, (Armed Forces Special Powers Act, AFSPA) care le permite sa deschida focul pe loc si sa aresteze suspecti fara sa aiba un mandat in acest sens.

Mai multe asociatii din domeniul apararii drepturilor omului, printre care si Amnesty International, si-au exprimat solidaritatea cu “Doamna de fier” si condamna aceasta lege, care incalca drepturile omului.

"Ea a hotarat sa continue greva pana cand Guvernul va abroga legislatia draconica", a declarat Babloo Loitongbam, din cadrul asociatiei locale pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Alert.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.