Lingvistii americani au descoperit o noua limba, distincta si necunoscuta pana in prezent, intr-o regiune muntoasa izolata din India, in cadrul unui proiect care vizeaza conservarea diversitatii patrimoniului lingvistic mondial.
Aceasta limba nescrisa este in pericol de a disparea, deoarece este vorbita doar de cel mult 1.200 de persoane din cateva sate, iar printre acestea se afla foarte putini tineri, au explicat cercetatorii americani. Potrivit MEDIAFAX, limba koro apartine familiei de limbi tibeto-birmaneze din care fac parte aproximativ 400 de limbi.

Desi exista 150 de limbi tibeto-birmaneze care sunt vorbite in India, lingvistii nu au putut sa identifice niciuna care sa fie inrudita cu limba koro. In plus, ei au descoperit ca aka, o limba care coexista in acea parte a tarii, nu este inrudita cu limba koro.

Cercetatorii americani, coordonati de Gregory Anderson, directorul Living Tongues Institute for Endangered Languages din statul american Oregon si de Gary Harrison, profesor de lingvistica la Swarthmore College din statul american Pennsylvania, au ales aceasta regiune izolata din statul Arunachal Pradesh din nord-estul Indiei, cunoscuta pentru bogatia si diversitatea limbilor sale.

Acesti lingvisti s-au aflat in fruntea unei expeditii ce a fost organizata de National Geographic in cadrul unui proiect de identificare si de conservare a patrimoniului lingvistic mondial, denumit "The Enduring Voices", lansat in urma cu trei ani.
Multe dintre limbile vorbite in aceasta regiune nu sunt scrise. Ele sunt putin studiate si din aceasta cauza se afla in pericol de disparitie, au explicat cercetatorii, care deplang faptul ca o limba "moare" in lume la fiecare doua saptamani.

Astfel, jumatate dintre cele 6.909 limbi repertorizate pana in prezent pe Terra ar putea sa dispara, victime ale fenomenului de omogenizare culturala, ale sentimentului de rusine cauzat de apartenenta la un anumit grup etnic si ale represiunii guvernamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.