Rata extrem de mare de infectare cu virusul HIV in Uganda a determinat autoritatile sa ia masuri rapide si uneori ciudate menite sa tina boalasub control. Ultima propunere a venit din partea unui parlamentar care a propus acordarea de burse de studiu pentru tinerele aflate la facultate care pot demonstra ca au ramas virgine.

Propunerea parlamentarului Sulaiman Madana se aplica, bineinteles cu cateva exceptii, afirma cotidianul ungandez "New Vision", citat de Reuters. Cea care va aplica pentru obti-nerea bursei trebuie sa fie nascuta in regiunea Bbaale si apoi trebuie sa se supuna unui examen ginecologic final care sa ateste ca nu a intretinut relatii sexuale pana in momentul depunerii cererii. Parlamentarul a declarat presei ca propunerea sa face parte dintr-un program care promoveaza educatia sexuala pentru adolescente. Spre nemultumirea partii masculine a studentilor din regiunea Bbaale, propunerea nu ii include si pe ei.

Pentru cei lasati in afara programului, Sulaiman Madana ofera doar sfaturi despre cum sa aiba o viata sexuala responsabila si i-a rugat pe parinti sa le explice odraslelor riscurile mortale la care se expun in momentul in care au contacte sexuale intamplatoare si neprotejate. "Copiii nostri ar trebui sa cunoasca riscurile la care se expun in momentul in care fac sex nepotejat", a explicat parlamentarul. Uganda a reprezentat la un moment dat un adevarat epicentru global al infectiei cu virusul care provoaca SIDA.

Prin campanii succesive de educatie sexuala rata infectarii a scazut la aproape 6%, comparativ cu inceputul anilor '90, cand rata imbolnavirii era de aproape 30%. Situatia cea mai grava este inregistrata in centrul tarii, in provincia Kayunga, unde, conform estimarilor, 80% din familii pierd cel putin un membru rapus SIDA.

Cine face sex la facultate primeste note proaste

Studentii surprinsi ca intretin relatii sexuale inaintea casatoriei nu vor mai fi exmatriculati, dar fapta va fi inscrisa in carnetul lor de note in dreptul rubricii "buna purtare", a anuntat Universitatea Fudan din Shanghai. Anuntul publicat pe site-ul Internet al universitatii chineze precizeaza ca studentii surprinsi asupra faptului vor primi doar un avertisment, dar risca sa fie exmatriculati in caz de recidiva.

Majoritatea universitatilor din China interzic raporturile sexuale, dar dezvoltarea societatii a schimbat si mentalitatile. Conform unui studiu recent, in prezent chinezii isi incep viata sexuala in jurul varstei de 17 ani, cu noua ani mai devreme decat in anii '50. in China, varsta minima pentru incheierea unei casatorii este de 22 de ani pentru barbati si 20 de ani pentru femei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.